Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

8 octobre 2012 1 08 /10 /octobre /2012 15:34

Arcul-de-Triumff.jpg

Fotografia aceasta, de pe o carte poştală datată 23 IX 1904, reprezintă Arcul de Triumf din Chişinău, văzut din Turnul-clopotniţă. În planul secund era Palatul episcopal, care a fost înlocuit de actuala Casă a Guvernului, în epoca socialismului. Nici casa din dreapta imaginii nu există - Guvernul ocupînd acum întreaga parcelă din faţa Arcului de Triumf. Acestea fiind spuse, devine clară poziţionarea pe artera principală a oraşului Chişinău a Arcului de Triumf!

Ei bine, în primăvara lui 2003 Arcul de Triumf a fost vandalizat cu inscripţii şi însemne lăsate de membri ai Partidului Naţional-Bolşevic [PNB, natsbol] - pe vremea aceea un partid nerecunoscut de statul rus, de fapt, de nimeni, fără un statut juridic, azi  - scos în afara legii, şi interzis.

În acel aprilie friguros eram la Chişinău, şi m-am nimerit să fiu în centru, reuşind să fac aceste fotografii. Care sunt/devin un document, o dovadă a faptului că acea organizaţie extremistă nu avea intenţii prea prietenoase faţă de oraşul nostru. A doua zi parcă semnele vandalizării erau şterse, răzuite! Cineva s-a grăbit să le ascundă. Ceea era şi firesc. Dar cum a fost cu putinţă ca acestea să apară, iar făptaşii să dispară? 

Chusinau_oras-rusesc1.jpg  

Chisinau_oras-rusesc.jpg

Inscripţia este un manifest făţiş: Chişinău oraş rusesc! De remarcat este faptul că iniţial s-a scris Chişeneu, apoi s-a corectat cu denumirea corectă, ceea ce mă face să cred că cei care au scris ori nu erau localnici, ori atît de mult le pasă de această denumire, încît nici nu s-au străduit să-i respecte ortografia. Ambele variante pot fi adevărate - pînă la proba contrarie. La un moment dat această organizaţie şi-a afişat pe unul dintre zidurile unei case din centru şi adresa de site. Am mai consemnat de-a lungul anilor şi altfel de mărturii ale prezenţei celor din PNB.

nazbolt.tk.JPG  

FOTO: ©  vladimir bulat, 2003, 2005.

Partager cet article
Repost0

commentaires