Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

30 juillet 2012 1 30 /07 /juillet /2012 23:42

Cui i-am vorbit înainte să mergem de Belgrad, aproape invariabil reacția acestora era formulată de întrebarea: ce vedeți acolo, chiar aveți temeiuri de a vizita acel oraș?

Consider - după patru ani de călătorit sistematic prin țările numite ”balcanice” - că oricunde ai ce descoperi, admira, aprecia, savura...Numai dacă ești miop și lipsit de o minimă sensibilitate, clachezi și consideri că îți pierzi timpul! Din această perspectivă, orice călătorie este, sau devine, risipă de energie, timp, bani, benzină, emoții, pixuri tocite.

Personal, m-am bucurat enorm să descopăr în zona veche a Belgradului aceste vechi arhitecturi, care chiar așa puține cîte au rămas dau măsura și redau atmosfera unui oraș care a fost vreme foarte îndelungată pașalîk, apoi oraș colonizat, ca în cele din urmă să devină un centru de emancipare națională și economică a sîrbilor, dar și acelor care conlocuiesc, alături fiind de secole...

DSCN2118.JPG

Acesta pare a fi cel mai vechi edificiu rămas în picioare, declarat monument istoric, care mie mi-a amintit de unele case arhaice din vechiul Sibiu. Aceasta, de la Belgrad, este de pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, sau a doua jumătate a acelui veac. După cum se vede, este sufocată de clădiri din epoca modernă, dar ea își păstrează nesmintită distincția, demnitatea și particularitățile epocii în care a fost ridicată.

DSCN2104.JPG

Între cele două clădiri înalte s-a conservat hanul lui Mark, care e din prima jumătate a secolului al XIX-lea, care și astăzi funcționează ca local pentru buna-dispoziție. Este un restaurant-berărie, cu o curte interioară, care te ascunde de senzația că te afli în centrul capitalei sîrbe (este pe strada Kralja Petra ulica). Ai sentimentul ferm că evadezi în epoca și atmosfera kilimurilor, a divanhane-lor,a cubuk-urilor,a fes-urilor etc. Iar lucrurile acestea sunt și mai prezente dacă traversezi din acest loc și te îndrepți către reședința Principesei Ljubica - o perlă a arhitecturii belgrădene, transformate de-adevăratelea în muzeu, pentru a arăta posterității un fragment de viață urbană de pe la mijlocul celui de-al XIX-lea veac.

DSCN2106.JPG

Interioarele acestei bijuterii arhitecturale sunt pe măsura eleganței fațadei, a formelor sale eclectice, dar desigur cu accente orientale, căci acesta era gustul acelei epoci, mai degrabă de nevoie decît de bună-voie, căci feleșagul celor care impuneau gustul nu se prea putea schimba. În orice caz - nu de la o zi la alta...

DSCN2114.JPG 

Nici primele influențe imperiale nu trebuie neglijate, mai ales că acestea coexistă și astăzi pe aceeași stradă, pe care încă vechiul caldarîm mai conservă pașii și zgomotul trăsurilor de altă dată.

DSCN2160.JPG

Nu e foarte mult conservat din acea epocă, dimpotrivă! Era socialismului titoist a pus accentul pe modernizare, sistematizare, pe impunerea unor tipare birocratic-administrative, pentru a depăși finalmente ”acel talmeș-balmeș de case risipite între cele două fluvii, acel bivuac străvechi care, astăzi, se numește Belgrad” (Nicolas Bouvier, Rostul lumii, Himanitas, B., 2007, pag. 28).

DSCN2161.JPG

FOTO: 2012 © vladimir bulat.  

 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires

trecator 31/07/2012 01:08


Dar ai observat ca toate casele postate de tine au doar doua nivele?


si cele mai vechi si cele mai recente. E / exista vreo explicatie pentru constatarea asta a mea?