Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

1 février 2014 6 01 /02 /février /2014 11:41

Curiozitati-8312.JPG

În arhiva mea de imagini care conservă vechi sigle, firme sau logo-uri, se află și aceasta, care stă cocoțată pe blocul modernist din Piața C.A. Rosetti, din București.

Blocul este la numărul 4.  Am fotografiat recent acest logo, pentru că mi-am dat seama că este deja incomplet, îi lipsește textul din centrul globului. Pur și simplu a dispărut de curînd. Dar restul osaturii a rămas să troneze.

Piata Rosetti, detaliu Mobirom

Era un text care conținea sintagma MOBIROM, și semnala cea mai importantă firmă de confecționare a mobilei din România epocii comuniste, aceasta a fost creată în anul 1950. Iar logo-ul acesta a supraviețuit vremurilor, fiind prezent pînă și pe etichetele cutiilor de chibrituri, pe care fabrica de chibrituri din Gherla le producea pentru export pînă în amurgul comunismului.

gherla_export_010e.jpgSe observă foarte clar logo-ul acestei societăți, care era pentru piața internă cunoscută ca Tehnoforestexport, și se pare că era prosperă în vremea comunismului, atunci era specializată în producerea scaunelor, într-o varietate amețitoare, apoi pe la finele epocii totalitare, în 1989, acest logo a fost brevetat, cu această înfățișare. A devenit marcă înregistrată. Parcă se știa deja aproapiata deschidere a societății romînești către lumea largă...

marca-inregistrata-MOBIROM--1989.gif

Și de aici devenea limpede orientarea  producătorului către beneficiarul exterior. Poate că astfel arătau ștampilă sau antetul intreprinderii, dar cuvintele ROMANIAN FURNITURE nu au fost niciodată afișate pe acoperișul blocului din Piața Rosetti.  

Actualmente, Mobirom este o firmă care produce mobilă de tip horeca. Dar nu mai figurează la adresa indicată mai sus, căci i-a dispărut pînă și titulatura de acolo...Oricum, pentru signalectica mai veche a Bucureștiului a mai rămas o mărtuie istorică. Doar că ea și-a pierdut mesajul și sensul de altă dată, rămînînd doar un semn.

O semnalez ca atare! În absenţa cuvîntului - se pierde orice sens.

 Curiozitati-8313.JPG 

 

fotografii: vladimir bulat.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Fragmente
commenter cet article

commentaires