Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

22 novembre 2012 4 22 /11 /novembre /2012 11:14

cop-omul-nou-tot-mic-1

Bibliografia despre naşterea omului nou nu este deloc frugală în România! Dimpotrivă, e copioasă, stufoasă, s-a vorbit despre asta în fel şi chip. Cei care s-au aplecat asupra subiectului, ştiu multe perspective, abordări pluridisciplinare, experienţe incomensurabile, judecăţi de tot felul. Personal pe mine m-au atras trei autori, care au analizat acea perioadă, anume Lucia Dem.Bălăcescu, Dorin-Liviu Bîtfoi şi Lăcrămioara Stoenescu.

Bîtfoi nu e la prima lui carte despre instaurarea cu forţa a comunismului în România, şi acest volum vine destul de firesc după cel care a reconstituit biografia umană şi politică a lui Petru Groza, apărută tot la Compania, în 2004. Titlul acelui volum era foarte sugestiv: Petru Groza, ultimul burghez: o biografie. De aici,  se poate deduce drama unui om sub vremi care,  schimbînd destinul unei ţări - s-a metamorfozat pe sine. Ancheta pe care a articulat-o Bîtfoi în acest nou volum este proiectată spre soarta oamenilor acestei ţări, cărora le-a fost hărăzit să-şi ducă existenţa într-un nou regim, într-o altă societate, "înnoită", într-un "nou paradis" (sintagma aparţine Luciei Dem.Bălăcescu), devenind ei înşişi alţii: ca fire, mod de gîndire, obiceiuri, sentimente, temperamente, feluri de a iubi şi urî...

Aşteptam o astfel de carte, demult. Şi este minunat că vine din partea unui intelectual tînăr, dublat de o cultură umanistă ireproşabilă, din partea unei generaţii care nu se formează din oportunităţi meschine, nomenclaturiste, ci din convingerea irefutabilă că ai datoria să spui lucrurilor pe nume, fără răstălmăciri, interese obscure, anti-patriotice, în definitiv.

Voi reveni, sper, după lectura acestui imens volum, care are 704 pagini, şi se va găsi în librării din 26 noiembrie.   

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Radicalisme
commenter cet article

commentaires