Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

8 avril 2011 5 08 /04 /avril /2011 13:54

Aşa a fost să fie, să vedem la mică distanţă în timp două filme, cu subiecte foarte diferite, dar unite între ele cu tema omenescului, care se întreţese cu transcendenţa.

 

Mai întîi a fost Biutiful, al lui Alejandro González Iñárritu, cu Javier Bardem mai proaspăt şi mai autentic ca niciodată!

 

Uxbal este un om care iubeşte, care-şi creşte doi copii singur, cu o fostă nevastă pe care o reîntîlneşte uneori, şi care se distrează cu fratele său. Uxbal are "antene" în lumea narcomanilor, a comerţului ilegal, a imigranţilor. Pare că cel mai adesea el coboară în iad, pentru a a-l arăta celor care nu-l văd. Află că e bolnav, că va muri curînd. Că nu există cale de înduplecare a lui Dumnezeu...Atunci cînd un amic de culoare este expulzat din Spania, el o ia pe nevasta acestuia împreună cu copilul ei prunc, la el acasă. Greşeşte adesea, comite grave erori, dar e un tată bun. Un tată drept, chiar dacă nu le poate oferi copiilor săi decît mîncare şi iubire. Murind, îi lasă în grijă acestei tinere africane, care nu-şi prea găsea locul în această lume a occidentului prea marcat de diferenţe sociale, nedrept, inuman...Uxbal este ca un Ulisse în această junglă umană, semnănînd bunătate, tandereţe (episodul cu chinezoaica pe care încă o credea vie, şi voia să-i ceară scuze, că a cumpărat încălzitoare proaste, şi cu asta a omorît peste 20 de transfugi, compatrioţi de-ai ei  - este compleşitor!), iubire (pentru soţia labilă psihic, pentru "magiciana" care l-a învăţat să "vorbească" cu duhurile, pentru copii etc.).
Este un personaj de care te îndrăgosteşti: super-omul printre cei căzuți, firul de umanitate printre lianele putrejunii, lotusul verde în mlaștina duhorii, moderatul în șerpăria anarhiei, minciunii și rușinii fără de sfărșit... 
 
Apoi am dorit demult să vizionăm Des Hommes et des Dieux, de Xavier Beauvois. Un film absolut fantastic!
Subiect tragic, serios, actual. Extraordinar filmat, un film pictural. Sper să pot avea răgazul să pot descrie la un moment dat păienjenişul de problematici ridicate de acest film. Care nu trebuie ratat!
Martirii catolici din acest film sunt şi ei nişte buni samarineni, într-o lume islamică înnebunită, săracă, mizeră, violentă şi care şi-a pierdut "centrul". Unde Allah a ajuns doar suport pentru a justifica teroarea şi marasmul, anomia generalizată...

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires

trecator 18/04/2011 15:27gorzo numeste acest film:


Melodramatism bulimicVladimir Bulat 16/04/2011 07:32Ideea este că eu l-am văzut la cinema, a intrat recent în circuitul românesc - poate-l vezi la Galați! Și caută să-l vezi și pe celălalt: frumusețea filmărilor & caracterul documentar al
vieții monahale sunt antologice...Succes! talex 15/04/2011 20:59Vladimir, si eu vreau sa vad BIUTIFUL, dar nu l-am gasit si nici subtitrarea in romana. ai vreo idee?