În penultima zi a anului trecut am luat pe jos spre birou. Am mers intenţionat din Piaţa Victoriei spre strada Buzeşti, despre care ştiam de cîteva săptămîni că e în mare şi definitivă suferinţă. Ceea ce se anunţa de vreo doi ani, poate şi mai bine, că va fi străpungerea rutieră Piaţa Victoriei -- Calea Plevnei, devine realitate. Deocamdată, prin demolarea uneia dintre cele mai pitoreşti artere (supravieţuite cu chiu cu vai pînă acum) a vechiului oraş: str. Buzeşti, care intersectează str.Occidentului, trece pe lîngă spitalul-maternitate Polizu, întretaie Calea Griviţei, mărşăluieşte prin Piaţa Matache, apoi coboară spre Mircea Vulcănescu, înaintînd lin prin Berzei spre Cobălcescu şi, finalmente, se prelinge în Calea Plevnei...Dar nu înainte de a întîlni în cale Intrarea Ezăreni...Era zona cu cele mai multe magazine de antiques, frizerii, băcănii, hotelul Marna, cinema Feroviarul (pe care l-am găsit, în 1990, deja ruină...), magherniţe cu de toate. Acum acestea toate se pun la pămînt, şi vor deveni amintiri, istorie, melancolie.
Cineva din societatea civilă a scris pur şi dur chemarea imperativă de pe zidul vechii primării a Capitalei, aflate acum în reparaţii capitale, doar că apelul nu are de cine să fie auzit: primăria e mutată temporar departe din acest loc, pe Cheiul Dîmboviţei, iar forurile responsabile au dat deja autorizaţiile necesare (favorabile, adică) demolărilor.
Că lucrurile stau anume aşa o confirmă chiar imaginile de pe teren. Pe aici se va proclama un bulevard...Poate se va numi tot Buzeşti? Dar poate că va fi Victoria capitalismului?
Pentru a arăta maxima transparenţă a lucrărilor de demolare, Primăria Bucureşti a adus în avanscenă un panou mare, din care reiese că deşi autorizaţiile au fost primite în 08.12.2010, lucrările de "eliberare amplasament" începute în 2010, se vor finaliza tot în 2010. Cum sunt intenţiile formulate, aşa vor ieşi şi lucrările: tărăgănate, supraevaluate financiar, prost executate... Mi-aş dori să fiu o cobe rea, dar chiar dacă va ieşi şi excelente lucrările de sistematizare, oricum nu mă va convinge nimeni că Bucureştiul contemporan trebuie să lupte doar pentru noi bulevarde, viaducturi, poduri şi pasaje subterane -- în detrimentul păstrării şi conservării zonelor sale istorice, anume a celora care fac specificitatea acestui oraş...şi care-l fac deosebit şi vizitabil!
Vladimir Bulat 10/01/2011 11:03
Vladimir Bulat 10/01/2011 10:33
Vera P. 08/01/2011 13:26
hostiuc constantin 08/01/2011 10:00