Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

18 janvier 2011 2 18 /01 /janvier /2011 13:15

La nici o lună de la ultima mea vizită pe artera Buzeşti, constat următoarele:

 

Hotelul Marna şi faţada fostului cinematograf Feroviar -- nu mai există, iar dărîmăturile rămase cu articulaţiile metalice rămase la vedere sunt minuţios inspectate şi răscolite, apoi extrase şi duse, de conaţionalii noştri rromi, adunaţi puzderie, că e rost de "fiare cumpărăm"..!

DSCN4165.JPG

 

Porţiunea de stradă Berzei, între Crişana şi Ştirbei Vodă, e îmbrăcată în ample cearceafuri galbene [care simbolizează moartea în limbajul demolatorilor], iar bună parte din case a dispărut deja; am văzut cîteva maşini ale poliţiei, cu indivizi care suprevegheau zona. Am avut un sentiment de oroare şi dezgust: în plină eră a globalizării forţate Bucureştiul arată ca după bombardamentele germane...Mă frec la ochi, şi nu-mi vine să cred cum a putut fi delăsat acest oraş, spre a se putea acum pune la pămînt întreaga zonă construită, o parte veche din oraş, un cartier dintre cele mai vii şi pitoreşti altădată...În aceste condiţii cine va mai respecta de aci încolo legislaţia specifică, care cică stipulează că e nevoie de autorizaţii speciale cînd vrei să schimbi culoarea faţadei unei case din zona istorică, să repari un geam, sau o cutie poştală, un şild sau un prag? Toate aceste "chibiţuri" birocratice devin caduce, dacă nu de-a dreptul ridicole. Respectul şi autoritatea se pun în slujba demolărilor, a interesatului şi coruptului "bine comun", care e cel al automobiliştilor doar, nicidecum al pietonului, al cetăţeanului care şi-a pierdut acolo proprietăţile, memoria, trecutul, amintirile, demnitatea de a fi moştenitor!

DSCN4181.JPG

 

Între Piaţa Victoriei şi Calea Plevnei oraşul Bucureşti e mutilat, distrus, umilit şi, finalmente...dispărut.  

 

Ce mai urmează?   

 

foto: @vladimir bulat, 2011.

Partager cet article

Repost0

commentaires

Vladimir Bulat 22/01/2011 00:38Ce e acest tohu-bohu?!


Da, sunt un pasesit, un anti-modernist, îmi plac magherniţele, crîşmele, cişmelele de pe străzi şi casele cu şindrilă, na!Un anonim 22/01/2011 00:20Ca sa nu creada "cetateanul turmentat" ca lumea orasului a fost creata de pieton, automobilistul isi face loc; dar cu ajutorul buldozerului, escavatorului, explozibilui. Sa apara bulevarde,
autostrazi, poduri suprapuse, ce atata maghernite din paianta, inmuiata in pisat?!