Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

16 mai 2014 5 16 /05 /mai /2014 23:35

Cu mai bine de un deceniu în urmă niște amici ne propuneau să-i însoțim în ținutul Capadociei, dar din motive care țineau de niște formalițăți stupide - nu am mers să vizităm acele ținuturi mai degrabă fantastice, decît reale! S-a întîmplat însă acum, în Săptămîna luminată.

Straneitati-0001.JPG

Pentru că ținutul Capadociei conține și conservă sute de bisericuțe și mănăstiri, despre care există o bibliografie stufoasă, chiar dacă departe de epuiza subiectul interacțiunii dintre datele naturale și cele care au ținut de ritmul liturgic și de necesitățile unui habitat cenobitic elementar, adică frust, există totuși un monument de la care trebuie să debuteze orice pelerinaj prin acele locuri inegalabile: biserica Çavuşin, din preajma satului cu același nume. Bisericuța mai este cunoscută și sub numele Nicephorus Phocas, cel care a condus Bizanțul între 963-969. A fost executat de tagma nemulțumiților, în luna decembrie a anului 969, despre care mărturisește Leon Diaconul în a sa ”Istorie”, la cap. 5. Ioan I Tzumiskes i-a succedat a tron, cu începere din 11 decembie a aceluiași an. 

Biserica Çavuşin este declarată monument Unesco din 1985. Și de bună seamă, pictura bine conservată a acestui monument datează din al VII-lea deceniu al celui de-al X-lea veac, posticonoclast...

Straneitati-0010.JPG

Ca în majoritatea bisericilor din arealul protejat, unde se intră cu bilet, fotografierea picturii și a arhitecturii interioare, este interzisă. Am făcut două imagini doar, subreptice...

Straneitati-0015.JPG

După cum bine se observă, pictura este într-o stare de conservare acceptabilă, în care se pot lesne desluși și ”lectura”, într-o succesiune organică, scene legate de viața lui Hristos. Iar reprezentarea Golgotei este foarte narativî, întruncît deslușim și imaginea hoțului de pe cruce - moment crucial pentru a înțelege că anume acesta l-a urmat pe Hristos, cînd Raiul era încă un tărîm nelocuit...

Straneitati-0016.JPG

În chip suprinzător astăzi pelerinii au ocazia să admire doar naosul, în timp ce resturile de pictură conservate pînă astăzi, întrucît spațiul pronaosului pare a se fi prăbișit în timp. Adevărul e, că dacă nu avem indicii de forme arhitecturale, măcar pictura să apreciem la jurste ei valoare, superioară.

Straneitati-0013.JPG

Și pentru că la Çavuşin a funcționat o mănăstire, am fost curios să deambulez prin cavernele rămase din acele timpuri, locuri de habitate, săli de morminte, trapeza etc.

Straneitati-0030.JPG

Dar dincolo de spațiul liturgic, de anexe și formele de habitat cenobitic, rămîne natura, cu formațiunile sale năstrușnice, imposibile, și totuși atît de reale, de neuitat...cele care fac ”marca” capadociană, indimenticabilă!

Straneitati-0036.JPG

 

Foto© vladimir bulat, aprilie, 2014.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Călătorii
commenter cet article

commentaires