Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

28 mai 2014 3 28 /05 /mai /2014 07:28

Continui cu periplul capadocian.

Un grup compact de bisericuțe, relativ bine conservate, din perioada imediat post-iconoclastă, se pot vizita în proximitatea localității Göreme. Despre acestea există o bibliografie lămiritoare, de aceea nu voi insista decît prin a spune că grupul compact de peste 10 bisericuțe înglobate în rezervația muzeală cu același nume nu este nici pe departe partea exclusivă și cea mai spectaculoasă a acestui sit de monumente cu veșmînt iconografic. Pe acelea le vizitează toată lumea!

Una din bisericuțele cele mai surpinzătoare din această regiune poartă numele de Aynalî, și se află la cîteva sute de metri în aval de grupul compact deja amintit, și e mai retrasă de la șosea. Trebuie urmărită această plăcuță, care indică prezența monumentului.

Straneitati-9815.JPG

Drumul este nisipos, se poate face și cu mașina, dar și pe jos, pănă se deschide în fața ochilor această superbă fațadă, monumentală, cu două niveluri.

Straneitati-9816.JPG  

Dacă ai noroc să fie supraveghetorul, plătești un tarif modic și intri, și orice efort îți este răsplătit cu vărf de măsură. Probabil, că tocmai datorită unui aflux mai mic de turiști și vizitatori, monumentul pare foarte puțin afectat de trecerea secolelor, și ai parte de înfățișarea unei foste mănăstiri cu tot ce a avut aceasta ca și părți componente: biserica, trapeză, spațiu funerar, galerii, chilii, anexe pentru depozitare etc.

Straneitati-9847.JPG

Acesta este interiorul bisericuței, văzut dinspre pristol. După cum se vede, spațiul este compartimentat în trei nave longitudinale, marcate prin colonete circulare, care susțin arcuri rotungite, iar în fața concăi altarului acestea sunt limitate la semicercuri. Tavanul este boltit, marcat în ax de o rețea de cruci și rozete, înscrise în cercuri.

Straneitati-9843.JPG

Decorația generală a capelei este simplă, geometrizată, predomină romburile, liniile drepte, crucile, și două elemente zoomorfe, unul reluat repetitiv: păunul, iar celălalt, pisica, reprezentat de două ori, ca într-un blazon. Culoarea predominantă este roșul-cărămiziu, și doar pe alocuri se pot constata urme de albastru-gri.

Straneitati-9844.JPG

Piatra pristolului a dispărut, dar arcosoliul înalt, pronunțat, cu trei trepte este marca distinctă a bisericilor primelor veacuri ale creștinismului capadocian. 

Straneitati-9849.JPG

Absolut suprinzătoare este prezența (deasupra concăi altarului) a acestor două animale, probabil pisici(?), închipuite creaturi, care pot simboliza orice, dar în acest context ele întruchipează cel mai probabil ispita, forța malefică și iscoditoare a pustiului, care se furișează printre monahi, spre a le sădi în suflet îndoiala, plictisul, lîncezeala, ezitarea, sămînța corozivă a acediei. Poate fi și imaginea slavei deșarte, a lipsei de smerenie. Mai e de cercetat prezența lor în acest spațiu, în care toate celelalte sunt sobre, fruste, minimaliste aș spune.

Pisicile-imaginare.jpg 

La etaj se află o sală amplă, cu pereții decorați cu două rețele suprapuse de nișe semicirculare în partea superioară. Nu există pictură deloc. Nu am găsit o explicație pentru această ”neliniște” decorativă, care nu conservă niciun indiciu sub formă de inscripții, culori sau alte elemente care ar duce la o lectură ce i-ar putea decripta sensurile...

Straneitati-9830.JPG  

De pe terasa-balcon de la etaj se deschide o priveliște impresionantă, dar eu am preferat să intru în galeria care ducea spre interiorul nevăzut, neiluminat, neștiut al așezămîntului monastic. Aveam o mică lanternă. Aceasta a străpuns doar în parte întunerciul instalat de veacuri.

Straneitati-9835.JPG

Întîlnirea cu un astfel de monument te pune, de regulă pe gînduri, te adună și te coleșește, te trimite la acele vremuri în care aici se locuia, zi de zi, ani de ani, decenii și veacuri la rînd: pentru proslăvirea lui Dumnezeu, care ERA viu atunci, cum VIU este și astăzi. Dar cum suntem noi, cărora nu le lipsește confortul, căldura și răcoarea, toate după dorințe? Cum stăm cu dorul după Dumnezeu?!

Straneitati-9854.JPG

Mai suntem oare capabili de simplitatea aceasta, care te ajută să pătrunzi cu atît mai adînc în esența lucrurilor, a înțelepciunii, și te aduce mai aproape de priceperea Adevărului? Singurul care contează, care e geamăn cu veșnicia.

 

FOTO: © vladimir bulat, aprilie, 2014

 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Călătorii
commenter cet article

commentaires