Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

5 décembre 2014 5 05 /12 /décembre /2014 06:46

Róbert Berény este un artist maghiar (1887-1953), de factură avangardistă. De regulă, avangarda istorică se vinde bine. Cam toate casele de licitație din lume dau la prețuri onorabile cam tot ce s-a făcut sub umbrela acestui idiom!

Concret, s-a descoperit recent o lucrare considerată pierdută a acestui artist maghiar, și aceasta va apărea zilele viitoare la o licitație de la Budapesta. Investigația și returnarea picturii lui Róbert Berény o datorăm istoricului Gergely Barki, cercetător la Galeria Națională din Budapesta. Acesta relatează că în 2009 se uita la TV, împreună cu fiica sa la filmul Stuart Littel (1999), și la un moment dat a depistat în planul doi o pictură a unui artist pe care l-a recunoscut, ca fiind nimeni altul decât Róbert Berény, cel a cărui operă a marcat o epocă importantă a artelor plastice maghiare la începutul secolului XX. E vorba de tabloul ”Femeie adormită cu vas negru” (Sleeping Lady with Black Vase), care datează din perioada 1927-1928. Gergely Barki a scris mesaje timp de doi ani la creatorii acelui film, până cînd, în sfîrșit, i-a venit un răspuns: piesa a fost cumpărată din statul Pasadena, și fusese achiziționată ca recuzită pentru film, cu suma de 500 de dolari. După filmări, tabloul care nu reprezenta nicio valoare pentru cei implicați în turnarea comediei, a fost vândută și uitată imediat. Dintr-o pură întâmplare, cum se vede - a reapărut în circuitul public al artei, și de data asta nu mai este un tablou oarecare, un element de staffage, ci unul a cărui valoare și evaluare chiar contează. Se va porni licitația de la 110.000 euro, și probabil va crește?!

bereny_robert-alvo_no_fekete_vazaval_-alvo_no-_1927_1928-48.jpg

De fapt, puteam trece cu vederea o astfel de știre. Mi-a fost semnalată. Iar când m-am gândit mai bine, m-am prins că nu e genul de știre care poate fi omisă. De ce? Pentru că descoperirea aceasta este importantă pentru recuperarea operei unui artist, dar este cu și mai mare greutate pentru piața artei. Cât este știință, istoriografie de artă, în acest caz, și câtă pondere va avea campania de presă pentru o mai bună cotație a acestei opere? Site-ul casei de licitație se deschide anume cu fluxul de știri, care a invadat presa internațională. În aceste condiții, piesa va atrage un public larg și curios, chiar dacă cumpărători vor fi, probabil, mult mai puțini. Unul însă va deveni fericitul posesor, cu întreaga sa poveste cu tot...

Dar mai presus de orice, este îmbucurător când o operă de artă - care a rătăcit îndelung prin lume - revine acasă, cu gloria ce i se cuvine!

 

Imagine: Róbert Berény,”Femeie adormită cu vas negru”

©Virág Judit Galleria.hu  

UPDATE: 16 decembrie, 2014. Piesa s-a adjudecat pentru suma de 70 mln de forinţi, reprezentând suma de 229.508 euroEste o sumă onorabilă pentru un artist aparţinând avangardei istorice maghiare, arhivei vremurilor "nebuniei" frumoase şi romantice a anilor de până la al II-lea Război Mondial!         

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Radicalisme
commenter cet article

commentaires