Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

9 août 2012 4 09 /08 /août /2012 11:17

Textul acesta, adică cel cu titlul de mai sus, s'a scris cu ceva vreme în urmă. Poate că nici nu l'am conceput pentru a fi publicat, ci din pură plăcere de a descoperi şi a scrie despre.

Apoi, a venit contextul. O mai veche cunoştinţă mi'a solicitat un răspuns la întrebarea: 

"Care este expoziția de artă din trecutul îndepărtat de care vă amintiți cel mai adesea și pe care ați dori să o revedeți acum?"

Nu că nu aş fi putut dormi după o astfel de întrebare, dar liniştea devenise soră cu arşiţa de afară! M'am tot foit şi sucit, după care mi'am amintit de "istoria" ciorapilor coloraţi. Ehei, de cînd aştept şi pe la noi o expoziţie despre lucruri cotidiene, despre obiectele din jurul nostru, despre cum ne îmbrăcăm, ce mîncăm, ce bem, cum mergem! Prin alte părţi am văzut aşa ceva, cu ani în urmă.

Pînă la urmă, am dat naftalina de-o parte, am cizelat puţin textul despre ciorapii coloraţi. L'am scos la lumină. Şi l-am trimis la BEWHERE, revista despre pulsul oraşului...un fel de TIME OUT, care la noi - n'a fost să fie! - nu a făcut prea mulţi purici.

În josul paginii în care apare textul meu mai pot fi citite şi alte amintiri despre expoziţii care au fost văzute, şi care se doresc revăzute (Magda Cârneci, Matei BejenaruIosif Király). Recomand cu căldură citirea acestora, mai ales celor care au tangenţe cu istoria artei, a ideilor şi sensibilităţilor de dată recentă, şi numai.

 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat
commenter cet article

commentaires

Anton 10/08/2012 16:08


Multumim pentru captivantul articol!


Cautam ceva despre cultura pop si punk, si am dat peste acest text.


O sa urmaresc de aici incolo acest blog.


 


A.

Vladimir Bulat 09/08/2012 17:11


@Trecator,


nu am intenţionat nicio teorie! Este un obiect pur şi simplu COLOSAL, acel covor. Ei bine, mi se pare că dacă omenirea (indiferent de neam, naţionalitate, trib, etnie...) a creat un obiect atît
de perfect, desăvărşit, atunci orice a urmat este: CA ŞI DIN ACEST OBIECT.


Nu construiam nicio filiaţie, nici nu încercam marea cu degetul. Mi'a venit inspiraţia, şi am găsit un loc comun dintre o capodoperă şi un loc comun: FIBRA, aţa, acel ceva din
care se poate construi sau omologa un spaţiu, o idee, o temă.


Tema de data asta a fost ceva deosebit de frivol şi banal: ciorapul elastic. În opoziţie cu el - superbul covor Pazyryk se proiectează ca ceva definitiv, sobru, temeinic, şi fertil.


Dovada: textul despre ştrampi este literatură, de fapt, o încercare de aşa ceva, fără academisme, morgă sau o scurtă istorie romanţată...


Nu ştiu dacă a reuşit?


 

trecator 09/08/2012 12:06


Retorica si temerara abordarea!


Cred ca ai cam scos-o din condei...este cam riscant sa afirmi o filiatie (in sens de inrudire directa) dintre gramatica culturii samanice si superficialitatile devine norma, specifice modei si
sensibilitatii actuale.


Cu alte cuvinte, tu chiar crezi ca universul culturii Pazyryk poate sta la baza stridentei roz (sau mov) a colantilor
de dama din epoca punk?! Cei care i-au creat aceste articole sa fie oare asa rafinati cunoscatori ai preistoriei?