Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

6 octobre 2014 1 06 /10 /octobre /2014 12:38

Peste exact 3 zile, în amiaza zilei de 9 octombrie, vom fi informaţi şi vom şti cine este laureatul premiului Nobel pentru literatură din acest an!

De regulă nu urmăresc chestiunea pariurilor, dar observ că lumea apuseană este angrenată serios în acest fenomen al predicţiei. Unii cîştigă de pe seama unei astfel de pasiuni. Alţii - sunt simpli aventurieri. 

Anul acesta avem nume foarte diferite pe lista celor care figurează la pariuri. În rîndul lor se regăsesc, printre alţii: Haruki Murakami, John le Carré, Patrick Modiano, Bob Dylan, Ngugi wa Thiong'o, Umberto Eco, Assia Djebar; în afară de Murakami, parcă, toţi ceilalţi sunt octagenari, dar nici el nu este prea tînăr, este născut în 1949. Se pare că Nobelul îmbătrîneşte simţitor! Alice Monro, care a cîştigat anul trecut acest premiu, avea 82 de ani. Atunci, eram suprins de alegerea făcută de comitetul de la Stockholm, cum voi fi cu siguranţă suprins şi în acest an! Pe acest fundal îmi dau seama, că literatura acestei lumi este atît de departe de lumea noastră, de lista noastră de lecturi, de ceea ce ştim cu adevărat despre fenomenele literare; de fapt, mă refer la mine...cel care-şi rezervă în fiecare an plăcerea de a se mira, de a descoperi, şi de a mi se confirma justeţea celor spuse în fraza anterioră. 

Să avem răbdare, să vedem ce autor va augmenta caleidoscopul literar al Premiului Nobel. 

Ngugi-wa-Thiong-o.jpg

În imagine: scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong'o (n. 1938). Nu există nicio scriere a acestui autor prolific tradusă în limba română. Deocamdată.   

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Nobel
commenter cet article

commentaires

vladimir b. 07/10/2014 08:17


nimic nu-mi hrăneşte această convingere! Nu am certitudini, păreri definitive, ci doar presupuneri, intuiţii, care pot fi şi fara acoperire...


In alta ordine de idei, mi-a plăcut  această fotografie! 

vera f. 06/10/2014 15:50


Ups, si ce te face sa crezi ca anume kenyanul va ingata Nobelul?