Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

6 juillet 2014 7 06 /07 /juillet /2014 07:20

Istoria mare a oricărui oraș înglolbează și istorii mai mici, de pildă pe cea a gastronomiei și a cofetăriilor, a cafenelelor, ceainăriilor și covrigărilor etc.

La Chișinău, istoria cogetăriei se poate considera mîndră că l-a avut ca predecesor pe cofetarul Andrei Ivanovici Manicov (Андрей Иванович Маньков1842-1934), al cărui local era un loc de referință în oraș. Localul acestuia a dispărut în timpul bombardamentelor din al II-lea război mondial. Dealtfel, locul a și căzut în disgrație, se spune, după moartea proprietarului. Se afla pe actuala stradă Veronica Micle, pe porțiunea dintre Pușkin și Vlaicu Pîrcălab. Pe același loc este actualmente clădirea demult devenită posacă a Tipografiei nr. 5.

oldchisinau_com-manikov-02.jpg

Documentarul acestui loc a fost publicat recent pe portalul OldChisinau (semnat de Iurie Șveț), care este unul dintre cele mai importante proiecte culturale din stânga Prutului. Ocazie cu care îi salut pe toți cei implicați în constituirea acestei longevive și necesare arhive!

Și dacă tot am vorbit despre orașul de altă dată, trebuie consemnat că și cei de azi se sforțează să lase urme demne de atenție. La finele lunii iunie a apărut la intersecția străzilor Vlaicu Pârcălab și Veronica Micle (la vreo sută de metri de fosta Cofetărie Manicov!) un indicator stradal, o bornă, concepută de primăria orașului, într-un spirit ”antichizant”, cu un design sobru, clar, expresiv, cu un scris foarte lizibil, avînd sub denumirea străzii și numerotația caselor, indicîndu-se direcția de creștere și descreștere a numerotației. Este din cîte cunosc, o primă încercare de implementare a unor astfel de marcatoare în topografia urbană de la noi.

Straneitati-2810.JPG  

imagine: oldchisinau.com 

fotografie: © vladimir bulat, iunie, 2014.

Partager cet article
Repost0

commentaires