Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

18 novembre 2013 1 18 /11 /novembre /2013 14:55

Ieri, 17 după calendarul iulian, la Sinaxarul zilei s-a pomenit de Sf. Cuvios Lazăr Zugravul, alături de Grigorie Taumaturgul. Recunosc că sunt destul de atent la prezenţa iconografilor în rîndul sfinţilor, căci asta confirmă rolul crucial pe care-l are imaginea în economia spaţiului liturgic, alături de cuvînt, psalmodiere, vestimentaţie, odoare, gestică a slujitorilor etc.

Sfantul Grigorie si Sfantul Lazar 

Frescă de la Mănăstirea Visoki Decani, în care Sf.cuvios Lazăr Zugravul este reprezentat alături de Sf.Grigorie Taumaturgul, pomeniţi în aceeaşi zi (în centrul compoziţiei, în prim plan este ierarhul Grigorie).

Tradiţia hagiografică ne spune că cel pe care-l cinstim pentru că s-a încununat cu nimbul sfinţeniei, pre numele său Lazăr Zugravul, a intrat de foarte tînăr în monahism, şi a trăit în era finală a iconoclasmului, fiind osîndit pe vremea Împăratului Theofil (829-842). A fost un împărat puternic, despre care s-a scris mult, iar cel mai interesant este că o cronică ulterioară se referă chiar la subiectul care ne interesează aici: dialogul dintre Theofil împăratul cu monahul Lazăr, reprezentat în Synopsis de istorii, a lui Ioan Skylitzes (Ιωάννης Σκυλίτζης), un cronicar bizantin din a doua jumătate a secolului al XI-lea.

Lazar-si-Theofil.jpg

Miniatură din cronica lui Ioan Skylitzes, secolul al XI-lea.

În lumea rusă Viaţa lui Lazăr Zugravul a fost consemnată de Sfîntul Dimitrie a Rostovului (canonizat în 1757). Probabil că lumea românească încă mai urmează să-i descopere faptele, mărturisirea întru Hristos, şi poate chiar opera iconografică! Este foarte limpede că nu era un zugrav oarecare, era un cărturar de mare clasă, din moment ce apare resprezentat într-un dialog direct cu însuşi împăratul Bizanţului, şi poate că şi contribuţia lui retorică a dus la Triumful icoanelor, în 843, deci imediat după moartea ultimului iconoclast?

 

Imagini: domeniulpublic.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Spiritualia
commenter cet article

commentaires