Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

22 février 2012 3 22 /02 /février /2012 12:02

Czesław Przybylski (n. 1880) a fost un arhitect polonez care a aderat la curentul modernist în perioada interbelică, autorul murind în anul 1936. Are cîteva realizări arhitecturale notabile în Varşovia, printre care se remarcă îndeosebi Casa fără colţuri (Dom bez kantów), ridicată în 1935. 

Julisin_.jpg

Vila Julisin, dintr-o suburbie a Varşoviei (Konstancin), a fost ridicată în 1934, la comanda lui Gustaw Wertheim, primul director al depoului de tramvai electric din capitala polonă. La inaugurarea acestui conac s-a organizat un bal şi un concert, la care au venit notabilităţile şi toată elita municipală. În timpul ocupaţiei naziste aici a fost reşedinţa guvernatorului german Ludwig Fisher. Pe vremea războiului şi după - era în posesia lui Bolesław Bierut, un comunist de factură stalinistă, ulterior, preşedintele Poloniei (1947–1952). După moartea misterioasă a acestuia, în 1956, vila Julisin a îndeplinit funcţia de orfelinat şi spital de reabilitare.

 

În 2008 construcţia s-a demolat de către proprietarul acesteia, o firmă de tranzacţii imobiliare. S-a motivat prin faptul că vila ajunsese o ruină, şi nu se mai putea reabilita. Plus de asta, întregul ansamblu de grădină - nivelat cu pămîntul. Cum era şi de aşteptat, nicio autorizaţie în acest sens nu a fost emisă de către autorităţi. Este foarte adevărat că această arhitectură nu figura în lista monumentelor istorice. Dar oare tot ce nu are statut de monument este demolabil, desigur că nu! Mai ales că acesta se afla într-o zonă de protecţie a altor monumente. Procesul intrumentat de procuratură nu a întîrziat să vină. 

 

Specialişti, autorităţi şi justiţia au colaborat în jurul acestui caz, iar sentinţa este pronunţată: vila Julisin trebuie reconstruită pînă la finele lui 2014, iar pentru demolare dezvoltatorul care intenţiona să construiască altceva pe acel loc, riscă o pedeapsă de privare a libertăţii de pînă la cinci ani. 

 

O învăţătură majoră se poate desprinde din acest caz al vecinilor noştri: dacă există voinţă, societatea civilă se poate opune dezmăţului instituit de dezvoltatorii imobiliari în cam toate ţările post-comuniste. Se poate obţine prin decizie judecătorească refacerea unui imobil reprezentativ pentru o epocă, chiar dacă acesta nu avut un statut de monument de arhitectură. Vom putea importa şi la noi un astfel de exemplu? Care, în opinia mea, merită o mai largă mediatizare, discuţie şi aplicată analiză...şi nu doar în mediile arhitecţilor, specialiştilor în probleme de patrimoniu, experţi, ci şi cele mai largi: ale cărturarilor, ziariştilor, activiştilor sociali etc. 

 

Sursa: warszawa.gazeta.pl      

Partager cet article
Repost0

commentaires