Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

17 juin 2014 2 17 /06 /juin /2014 23:23

Există  înregistrări istorice, cu violonistul David Oistrah, și pianistul Svjatoslav Rihter, interpretînd Sonata I în fa minor, în 1972, la Moscova, de unde îți dai seama cît de grav și de tulburător este în sonatele pentru vioară și pian, Serghei Prokofiev (1891-1953).

Avînd asta în cap, îți dorești să asculți aceeași lucrare camerală la doi dintre cei mai valoroși interpreți ai zilelor noastre, Alexandru Tomescu și Eduard Kunz, care au inclus-o în Turneul Stradivarius din acest an, alături de Sonata a II-a în Re major.

Ei bine, turneul s-a încheiat, printr-un periplu în 12 orașe ale României, care a culminat cu recitalul din 11 iunie, la Sala Radio din București.

Dar, Banca Națională a României, le-a solicitat celor doi muzicieni același program, cu titlul In the Mood for Prokofiev, pentru seara de 17 iunie, în Holul de Marmură a primei instituții bancare din România. Pentru un public restrîns, select și cunoscător.

Straneitati-2715.JPG

Am realizat un reportaj fotografic, pentru că despre muzica lor nu am decît cuvinte la superlativ, iar imaginile vorbesc de la sine, și mai cred, că se va scrie istorie despre ce a însemnat Turneul Stradivarius, care tocmai s-a consumat. Cel mai probabil, după acest set de concerte, în România, se va începe, cred,  o nouă eră Prokofiev, pentru că Tomescu și Kunz au dat tonul! Au dat tonul la cote superioare unei interpretări inovatoare, tulburătoare, indimenticabile, copleșitoare...

Pe cei doi i-am mai ascultat interpretînd împreună, anul trecut, la Atheneul Român.

Straneitati-2733.JPG

Straneitati-2738.JPG

Straneitati-2725.JPG

Straneitati-2741.JPG

Straneitati-2742.JPG

Straneitati-2746.JPG

Straneitati-2772.JPG

*«прокофьевская доминанта»

Credit foto: © vladimir bulat, 2014. 

Partager cet article
Repost0

commentaires