Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

21 novembre 2012 3 21 /11 /novembre /2012 16:18

Am scris în repetate rînduri despre fenomentul casei de discuri ECM din München.  

Cu atît mai mult îmi face plăcere să anunţ expoziţia ECM – a Cultural Archaeology”, care se va deschide în 23 noiembrie curent, la Haus der Kunst din acelaşi oraş. Va fi un enorm proiect expoziţional curatoriat de unul din cei mai influenţi curatori ai artei şi fenomenelor artistice contemporane, Okwui Enwezor, intelectualul care a curatoriat şi Documenta 11, în anul 2002.

Devine clar că ECM nu este doar un focar de fenomene muzicale şi intelectuale, care a promovat nume de prim rang ale muzicii contemporane: Arvo Pärt, Keith Jarrett, Meredith MonkJan Garbarek, Anouar Brahem, Gidon Kremer, György Kurtág, Giya Kancheli, Paul Bley, Steve Reich, and Heiner Goebbels ş.a., ca să nu mă refer aici decît la piscuri - ci şi un foarte important şi fertil generator de estetică vizuală. Imaginile, corpurile de literă, designul foarte special al coperţilor au contribuit toate la distilarea unei recongoscibiltăţi vizuale, specifice acestei case de discuri. Cunoscătorii ştiu despre ce vorbesc!

Manfred Eicher (pe care l-am numit la un moment dat, tăticul sobru şi tiran al ECMeste autorul acestei monumentale isprăvi culturale, care durează, iată, de peste patru decenii, mai exact din 1969. Jazzul contemporan şi muzica nouă au crescut împreună cu ECM.

În 2012 întregul lui efort este decretat drept arheologie culturală.

 

P.S. acesta este articolul cu nr. 700.


Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Jazzbolistică
commenter cet article

commentaires