Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

19 mars 2014 3 19 /03 /mars /2014 15:15

În anul 2006 în Transnistria a avut loc un aşa-zis referendum, în care populaţia era întrebată dacă e de acord să alipească spaţiul de dincolo de Nistru la Federaţia Rusă. Rezultatul a fost cutremurător: 97,2 % dintre cei care s-au pronunţat, au optat favorabil pentru alipirea la "mama Rusie". Asta în condiţiile în care populaţia românească din teritoriu nu este o minoritate neglijabilă, dimpotrivă! Dar tocmai aceasta nu a participat la scrutin. 

Actualul preşedinte al "Consiliului Suprem al Transnistriei", dl. Mihail Burla, a adresat Dumei din Rusia un Apel prin care se solicită acestui for suprem să analizeze posibilitatea de a include Transnistria în teritoriile Federaţiei Ruse, amintind că procentul celor care au votat în Transnistria, acum 8 ani, este chiar mai mare decît acel rezultat în urma Refendumului de duminică din Crimeea şi regiunea Simferipol, care a fost de 96, 77%. Concluzia este clară! Transnistria ar fi fost deja în Federaţia Rusă, dacă:

- ar fi fost recunoscută de vreun stat al acestei lumi;

- nu ar fi fost izolată de Rusia prin imensul brîu teritorial, care-l constituie Ukraina (acum în mocnită disoluţie!);

- Rusia ar fi fost mai interesată de acel teritoriu-fantomă, iată, tot mai aproape de UE;

- Vladimir Voronin nu ar fi fost preşedinte al RM;

- Politica externă a RM ar fi pus mai serios problema soluţionării "chestiunii transnistrene" (dar, dacă dai o pace lumii zise civilizate, "necicălind-o" cu lucruri ruşinoase, precum asta, ea îţi oferă o pace şi mai mare, te lasă chiar să şi dormi, uneori, în spaţiul european...); Oare nu pentru acesta a primit RM libera circulaţie în spaţiul Schengen? 

Republica Moldova are o mare problemă acum, una foarte aridă şi delicată (alături de un noiam, poate, mai mici, dar nu mai puţin arzătoare): păstrarea integrităţii teritoriale pînă la intrarea în UE! Dar cu ce teritorii va intra în spaţiul comunitar? Găgăuzia autonomă (prescurtat UTAG) a anunţat să-şi face oaste militară proprie, iar Transnistria cerşeşte Moscovei integrarea ei în Federaţia Rusă? Unde se va delimita graniţa RM, care va deveni limita estică a UE? Pe Nistru? Dincolo de Nistru, în periferiile Tiraspolului, în jurul cetăţii Tighina? Pe unde va trece graniţa extinsei UE?

Cine vrea să arate cum arată astăzi graniţele securizate ale UE, în frontierele actuale ale României, să treacă Prutul spre RM, şi să holbeze larg ochii la felul în care arată acestea, cu fîşii arate, cu gard metalic şi cu sîrmă ghimpată de-asupra, cu stîlpi de iluminare nocturnă, cu garduri, garduri...Cam aşa arătau şi fruntariile de altădată ale fostei şi "nedefunctei" U.R.S.S.! Oare este întîmplător că raportorii UE se numesc şi acum comisari? "Comisarii poporului", pe vremea NKVD-ului, dar şi după, aveau împuterniciri şi proceduri practic nelimitate, orice fiindu-le îngăduit, pentru a atinge ţelurile care li se puneau în faţă. Azi, impun securizarea graniţelor, dar să spună exact, în cazul RM, pe unde să treacă aceasta?! Deocamdată, Ukraina securizează propriile graniţe cu Moldova şi Transnistria. 

Minime date statistice:

 - populaţia transnistreană în 1989 era formată din aproximativ 750.000 de oameni;

 - în 2004, cînd s-a făcut ultima oară un recensămînt - 550.000 de oameni;

 - noiembrie 2013 - aproximativ 506.000 oameni, din care populaţia urbană o constituie 350.000 de oameni. Şi se mai spune, că circa 200.000 de oameni posedă cetăţenia Federaţiei Ruse, şi cîteva zeci de mii - pe cea a Ucrainei. Care este procentul moldovenilor şi altor etnii conlocuitoare nu se precizează! În orice caz, eu am fost incapabil să le pescuiesc din internet sau alte surse.

Partager cet article
Repost0

commentaires

9
Many of us Produce Word Reports To be a Master, Impose Being a Chook
Répondre