Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

8 février 2014 6 08 /02 /février /2014 08:44

Scriam la un moment dat despre un nou fenomen la București: ecranarea caselor vechi! Lucrurile stau așa: dacă fațada caselor care au supraviețuit buldozerelor nu este aliniată la stradă, ci este situată mai în adîncul parcelei proprietarului, vine ideea ocupării părții din față a acestei parcele, căci - nu e așa? - de ce atîta risipă pe verdeață, aer, și confort vizual?! Cîndva, coeficientul de ocupare dintre spațiul construit și cel verde se situa între 25 % și 75 % - în favoarea naturii...ACUM, avem de-a face cu un oraș sufocat de construcții, cu tot mai puțină verdeață, cu cantități imense de praf, cu căldură crescîndă vara, cu tot mai puțină umbră, cînd ai nevoie de ea...

Straneitati-1629.JPG1.

Casa din imagine este situată în Piața Pache Protopopescu, în luna mai trecut, a apărut acest gard din PFL, de lemn, în locul feroneriei interbelice, fapt care mi-a atras atenția. Pentru că acolo erau și copaci bătrîni, multă verdeață. Apoi, după ce au fost masacrați pomii, și curtea a devenit loc de construcție, după îndelungate procese. La scurtă vreme a început voinicește construcția, chiar dacă opinia publică a semnalat cazul.

olari_10.png2.

DAR, se pare că atunci cînd autoritățile dau autorizații, și betoanele încep a se turna la fundații, nu mai e nimic de făcut, decît că avem dreptul la o revoltă verbală, sau la o consemnare istorică!  

Straneitati-8486.JPG3.

Iată cum arată acum faimosul imobil, văzut dinspre strada Olari, cu fațada sa cortină, un ecran inutil, o palmă estetică pe obrazul uneia dintre cele mai interesante piețe vechi a capitalei...

La finalul acestor note doresc să adaog că fenomenul ecranării nu este inventat, totuși, de oamenii recenți ai vremurilor actuale. Acesta era pe larg practicat în era comunistă, de pildă. Practic marile bulevarde ale capitalei sunt concepute și modernizate după acest principiu: Calea Moșilor, Șoseaua Ștefan ce Mare, Șoseaua Mihai Bravu, Colentina, unde ”canioanele” de blocuri de blocuri cu 9-12 etaje, obturează imaginea pitorească, organicistă a ceea ce au fost Bucureștii interbelici. Pe multe porțiuni însă s-au operat demolări masive. Intuiesc că fenomenul trebuie pus în legătură cu un altul, cel al parvenitismului expansiv. Necesarul de spații pentru locuit, comerț, divertisment, speculă imobiliară etc., agresează și mutilează tradiția modernă a orașului, cu dimensiunea sa umană, în care omul chiar conta. Acum - contează circulația finanțelor, profitul iute și masiv, viteza deplasării și consumerismul extins pe arii întinse, de-a dreptul molipsitoare.

Straneitati-8487.JPG4.

Orașul de altă dată s-a pomenit tot mai delabrat.

credite foto:

1, 3-4. - vladimir bulat.

2. - aici.  

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Vandalism
commenter cet article

commentaires