Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

21 mai 2013 2 21 /05 /mai /2013 15:03

Da, bine spune Eugen Lungu în prezentarea succintă, dar foarte exactă, pe de coperta a patra a acestei culegeri suprinzătoare - "Cartea de faţă este, credem, ultima culegere de folclor autentic din Republica Moldova".

 

Autoarea cărţii, Ludmila Romanciuc-Dutcovschi, a adunat în ultimii 13 ani, cum ea însăşi ne spune în loc de prefaţă, cam tot ce a mai rămas în cotloanele ascunse, dosite şi intime ale conştiinţei acestui popor înghesuit din toate părţile - să se civilizeze, să devină la fel de amănător şi  previzibil ca restul lumii, care îl înconjoară. Acum că alţii fac eforturi să-i bage pe moldoveni "în Europa" chiar că astfel de rudimente vor pieri treptat-treptat!

 

Deci, e cu atît mai salutară sincronizarea - au rebours - cu aceste fenomene de globalizare nivelatoare, a editurii ARC, şi dorinţa acesteia de a conserva aceste comori folclorice într-o elegantă carte, cu o copertă care nu lasă niciun dubiu sau  îndoială în privinţa bunelor intenţii, de zile mari. Cu adevărat, după o muncă de teren uriaşă, avem în faţă o colecţie indimenticabilă de poezie, ziceri, povestiri, datini, legende, plus de asta avem de-a face cu un fond lingvistic foarte preţios, încă excelent conservat, care ne arată bogăţia percepţiilor, trăirilor, bucuriilor şi a necazurilor deopotrivă, fazelor existenţiale, sărbătorilor - îmbălsămate în sensibilitatea populară, adunate tematic de harnica cercetătoare: Naşterea, botezul, cumetria (pp. 9-27); Nunta (pp.28-93); Construcţia casei (pp. 94-95); Înmormântarea (pp.96-121); Sărbători populare (pp.122-281); Obiceiuri casnice, tradiţii, credinţe şi superstiţii (pp. 282-288). Apoi, urmează un Glosar (pp. 317-320), care este esenţial pentru cei de azi, căci tănăra generaţie deja are probleme şi cu lectura poeziei culte: Alecsandri, Goga, Costache Conachi, Vasile Voiculescu, darămite cu citirea folclorului ancestral!

 

FOLKLOR DIN MOLDOVADintr-o sumară privire pe paginile acestei cărţi observăm ponderea pe care o are folclorul legat de sărbătorile anului. E capitolul cel mai stufos. Aici sărbătorilor religioase li se adaogă cele legate de ciclurile anului. Şi e remarcabil că acest calendar începe anume în 1 / 14 septembrie, cînd debutează anul liturgic ortodox. Este deosebit de explicit faptul că ţăranul dintotdeauna nu se zgîia deloc la calendarul laic al acestei lumi, el avea ritmul, rostul şi semnificaţiile sale profunde - după care îşi rînduia existenţa, lucrul şi familia. Îl avea pe Dumnezeu mai presus de orice. În chip precis, din generaţie în generaţie, toate acestea se perpetuau.

 

Asistăm acum la întreruperea acestui ciclu existenţial, ordonator, ancestral. Cartea Folclor din Moldova (2012, 326 pag.) o putem considera, cum se spunea şi la începutul acestor rînduri sumare - un fel de epitaf, dar şi o pledoarie împotriva uitării şi a memoriei strămoşilor. Care nu doar au fost, ci au şi vorbit, cîntat, povăţuit, învăţat, şi s-au rugat pentru noi, cei de acum. Rugăciunile lor din trecut au făcut posibil şi viu prezentul. 

 

Mă înclin în faţa celei care a făcut posibilă - Ludmila Romanciuc-Dutcovschi - apariţia pe hîrtie a aceastei comori nestemate, aduse în actualitatea noastră grăbită, confuză şi tot mai laică.     

Partager cet article
Repost0

commentaires