Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

2 juillet 2012 1 02 /07 /juillet /2012 09:40

Întîmplarea face ca în ziua de 28 iunie să se fi lansat două cărţi, în două spaţii culturale foarte diferite, dar amîndouă încă tributare moştenirii nefaste comuniste, cărţi la care voi face referire în cele ce urmează. De fapt şi mai exact, la una dintre acestea. Ziua de 28 iunie 1940 este cunoscută cel puţin basarabenilor ca o zi defericită, neagră - spaţiul dintre Prut şi Nistru a fost cotropit de trupele sovietice, şi rupt din trupul României Mari. În directă legătură cu acest moment a apărut la Chişinău volumul Intelighenţia rusă azi, o carte de interviuri susţinute pe o perioadă de mai mulţi ani de Vasile Ernu. Cartea apărut la editura Cartier, din Chişinău. 

Forget-Your-Past_Michov.jpg 

Fotograful bulgar Nikola Mihov a lansat în aceeşi zi, la Sofia, albumul fotografic FORGET YOUR PAST, la una din editurile bulgare de prestigiu: Жанет 45 (Janet 45).

Am văzut cartea cu fotografii negru-alb într'o librărie din Ruse, sîmbăta trecută, la două zile de la lansarea ei pe piaţă. Desigur, m'a atras tema, care se citeşte din subtitlu: Sculptura monumentală din vremea comunismului. Desigur, demersul artistului - stabilit de cîţiva ani la Paris - este unul de demistificare a imagisticii comuniste, întruchipate într'un mod uluitor în ţara lui de obîrşie. Dacă încercăm să analizăm şi să comparăm felul în care s'a extins monumentalistica în întreg spaţiul controlat de fostul URSS, ne vom da seama că în Bulgaria aceasta a căpătat dimensiuni inedite şi monstruoase prin excelenţă. Într'un material apărut astăzi în influenta publicaţie liberală, DNEVNIK, articolul care se referă la această carte se numeşte:  

Să regîndim monumentele comuniste în loc să le osîndim.

 

Perfect de acord cu autorul acestui articol, mai ales că şi titlul cărţii este o invitaţie oarecum ambiguă la o analiză serioasă şi aplicată asupra acestui subiect. Trebuie să pornim prin a spune că acest titlu este inspirat de un imens grafitti, care a apărut de-asupra intrării în unul din cele mai stranii monumente care au fost dezvelite în Bulgaria comunistă, în 23 august 1981, pe vîrful (1442 m) muntelui

Buzludzha (care s'ar pronunţa ca Buz'ol'ja), dedicat partidului comunist bulgar (PCB), şi se numeşte Casa PCB.  Monumentul  reprezintă o imensă farfurie din beton, amintind de aparatele de zbor din filmele S.F., la care s-a alăturat un pilon de 70 de metri. În vîrful acestui turn s-a montat pe ambele părţi cîte o stea, stele care trebuiau să lumineze noaptea, precum cele de pe Kremlinul moscovit... Construcţia monumentului a durat peste 7 ani, la decorarea căruia au participat în jur  20 de artişti de frunte ai Bulgariei, ajutaţi de 6000 de muncitori. Aspectul cel mai copleşitor l-a constituit decorarea interiorului cu fresce şi mozaicuri, pe o suprafaţă de 550 m.pătraţi. După 1989 monumentul a rămas fără stăpîn, căzînd în dizgraţie, apoi prădat, devastat, mutilat, pînă cînd în noiembrie 2011 parlamentul bulgar l-a transferat în proprietatea partidului socialist bulgar. 

Acestuia şi altor 13 monumente a dedicat volumul său de fotografii Nikola Mihov. Unul dintre acestea este şi Monumentul care celebrează 1300 de ani de fondarea statului bulgar din Sofia, ridicat în doar 8 luni, de aceea este prost construit, şi e de multă vreme un pericol public, fiind de vreun deceniu împrejmuit cu gard de metal. L'am văzut şi fotografiat în 2004, şi de atunci îl consider cel mai urît şi inutil monument din cîte am văzut în viaţa mea! Astfel de specimene trebuie demolate.

În cele din urmă, cartea se referă la un alt aberant insert monumental, înalt de 37 m. - dedicat prieteniei bulgaro-ruse, care marchează momentul 1878, cînd armata rusă condusă de generalul Pavel Karţov (1821—1892) a zdrobit trupele turce pe lîngă Plevna, iar cu o campanie rarefiată a trecut peste pasul Troyan-Karnare pe timp de iarnă, eliberînd un şir de oraşe stăpînite de turci (Sapas, Karlovo etc.).  Monumentul, denumit Arca Libertăţii, este cocoţat la o înălţime de 1550 m., pe cel mai înalt punct prin care a trecut armata generalului Karţov prin munţii Balcani. 

 Pentru că volumul este plin de poveşti pasionante, ea poate provoca un text mult mai amplu, ceea ce nu a fost intenţia de acum. Doream să semnalez un moment care m-a făcut cumva invidios. Pe cînd un astfel de volum la noi, în România? Chiar şi la acest aspect să stea mai bine fraţii noştri, vecinii? Căci la capitolul absorbţie de fonduri europene, turism, agricultură şi industrie alimentară stau de departe mai bine decât noi. Poate pentru că ei discută, demult deja, aplicat, neunivoc şi serios despre trecutul lor. Care nu a fost deloc mai puţin monstruos şi mai uman decît al nostru... Cartea FORGET YOUR PAST dă mărturie despre asta. Never forget (or forgive) the past! 

 

 

 

 

 

 

Imagini din carte pot fi vizualizate aici.

 

 

 

 

 

 

 

 


Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Demolări ale trecutului
commenter cet article

commentaires