Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

20 novembre 2013 3 20 /11 /novembre /2013 00:28

Căutam ceva informații legate de o anume limbă, bretonă (Brezhoneg), și am constat că se vorbește și într-un sat din Bretaine, care se numește Bulat-Pestivien (Departamentul Côtes-d'Armor). Bulat în această vorbire-grai, de veche sorginte celtică, dă numele de bugelat, ceea ce semnifică naștere. E un loc care are o catedrală de secol XIV, cu adăogiri și completări pînă în al XVI-lea veac, cu numele de Notre Dame. Din 1907 este declarată monument istoric. E un loc de pelerinaj, pentru cei ce nu au copii. Cel mai suprinzător și straniu la această construcție arhitecturală este...sculptura, cioplită dintr-o piatră care, în proximitatea apelor șfichiuitoare ale nordului, a devenit de-a dreptul terifiantă!

Bulat-Pestivien_Notre-Dame_de_Bulat_Ankou_01.jpg

* * * * * * 

Zilele acestea la noi la birou se curăță coșurile. Se pregătesc pentru perioada de iarnă, cînd sobele respiră, bubuie, fumegă către ceruri. Constat că serviciul de coșerit, actualmente, este prestat de oameni cu studii superioare, avînd la dispoziție scări telescopice, ustensile de ultimă generație etc. Nimic nu a mai rămas din imaginea cu periile de sîrmă, pe care o întîlneam la țiganii începutului anilor ''90, cînd am sosit eu în București. Dar cum or fi arătat coșarii zorilor comunismului, cei ai anilor ''60, și mai înainte, în secolul al XIX-lea? Și gîndul m-a dus la acea carte poștală, scrisă de poetul avangardist Sașa Pană, care-l chema în acel început de noiembrie a anului 1951, pe coșarul Petre Nicolae, care locuia în str. Nae Popa nr. 10, din cartierul Ferentari...

CP-expediata-de-Sasa-Pana-unui-cosar-verso.jpg

01.11.1951

”Stimate tov(arăș)

Mi-ai fost recomandat ca un bun curățitor de coșuri. Te rog a trece pe la mine în acest scop; poți suna la mine (parter) sau la etaj (Prog. Sachelarie) în str.Dogarilor, 36

Str Dogarilor e lîngă școala Tunari, sau str.Ghiocei. Mai precis: cu tramvaiul 9 pînă la stația Busolei; apoi, mai sus prima stradă la dreapta Sașa Pană”.

Toată topografia a rămas pînă astăzi neschimbată, doar că Sașa Pană nu mai e, din 1981, locuiește la aceeași adresă fiul său, Vladimir, iar tramvaiul care trece prin preajmă este nr. 5.

foto: arhivă personală. 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Fragmente
commenter cet article

commentaires