Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

24 janvier 2012 2 24 /01 /janvier /2012 16:30

Furtul operelor de artă plastică şi religioasă au devenit frecvente. Chiar de curînd relatam despre o prăduială de proporţii într-o fundătură de Ucraina, iar acum mi-a parvenit ştirea despre dispariţia din capitala Greciei a 3 piese de mare valoare artistică şi financiară. Presa lumii a plimbat ştirea în fel şi chip, iar pe căi oficiale informarea a sosit de-abia cum. Este vorba de trei piese de artă plastică, după cum urmează:

 

- O piesă de grafică semnată de Caccia Gugliemlo (Moncalvo), reprezentându-l pe Sfântul Diego de Alcala în extaz mistic, o piesă de la începutul secolului al XVII-lea.

 

- O pictură "Cap de femeie" (Woman's head) de Pablo Picasso, 1939.

 

- O pictură "Moara" (Mill) de Piet Mondrian, 1905.

 

Ataşez imaginile acestora în ordinea în care le-am înşiruit mai sus, spre a nu mai fi nevoie de a scrie sub fiecare legenda.

 

CACCIA--MONCLAVO-.jpg

PICASSO 1

MONDRIAN.jpg

Trebuie să recunosc că, de departe, simpatia mea se îndreaptă spre foarte realista piesă semnată de Piet Mondrian, care înainte să purceadă la colorarea unei miriade de pânze geometrice, strident şi mai puţin stident colorate, a pictat o serie de mori din propria sa ţară -- încât aproape că imaginea acestora se identifică cu picturile lui Mondrian mai degrabă decât cu morile rămase in situ în Regatul Ţărilor de Jos! 

Păcat că acestă minune a dispărut dintr-o colecţie publică, spre a bucura ochii unor hedonişti bogaţi, graşi şi mizantropi...Căci după toate aparenţele, este un furt comandat, bine pus la punct, şi care are ca rezultat sechestrarea operelor de artă în vreo colecţie privată, sau chiar trei...

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires