Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

17 décembre 2012 1 17 /12 /décembre /2012 10:42

Grădina Publică din Chişinău, care poartă numele lui Ştefan cel Mare şi Sfînt (fost Puşkin!)  - este un loc simbolic în topografia oraşului. Iar acest lucru nu se datorează doar amplasării sale în inima oraşului, ci şi pentru că aici se află Aleea Clasicilor, pentru că este bustul lui Alexandr Sergheevici Puşkin (cel mai vechi monument din oraş, a doua jumătate a secolului al XIX-lea), pentru că aici s-au consumat cele mai importante momente ale renaşterii naţionale a românior basarabeni, şi pentru că aici este amplasată statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfînt (1928) - opera cea mai impresionantă şi valoroasă a lui Alexandru Plămădeală. Probabil că se poate deja scrie o carte întreagă despre cîte s-au petrecut şi întîmplat în acest areal, şi bune şi rele...în aproape două veacuri de cînd există acesta.

 

Agresiunea asupra acestui parc, şi sfîşierea integrităţii lui nu este deloc nouă, dar ea s-a intensificat după disiparea URSS, moment în care spaţiul public nu mai era perceput ca fiind întru totul public. Anumite minţi înfiebîntate şi avide de profit doresc o ciopîrţire a acestuia, astfel că prin diverse locuri perimentrale ale Grădinii Publice au apărut diverse iniţitive comerciale. Iar aceste anomalii se consumă, cu certitudine, cu ştirea şi aprobarea vinovată a autorităţilor locale! Cum e posibil? Precedentul este creat deja, de cîţiva ani pe latura dinspre strada Mitropolit Bănulescu-Bodoni funcţionează o cîrciumă şi o terasă, fără ca acest lucru să provoace alergii, proteste sau disconforturi în rîndurile chişinăuienilor...Cum ar reacţiona oare francezii, prin contrast cu această situaţie, dacă în minunata Jardin du Luxembourg, unui parizian iresponsabil i-ar veni ideea să deschidă un "obiectiv de alimentaţie publică"?

 

Iată cum stau lucrurile la Chişinău:

Gradina-Publica_schimonosire1.jpg

 

Pînă să ne revoltăm de apariţia gardului de metal pe artera principală a oraşului, să încercăm să "traducem" denumirea obiectivului care urmează să se construiască la intrarea în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfînt, chiar pe bulevardul cu acelaşi nume. Deci, avem în discuţie doi termeni-cheie: "reconstruire" şi "amplasare", ambii de referă la acelaşi loc. Cînd avem de-a face cu un "complex comercial", cum de acesta se poate reconstrui în vederea amplasării unui "complex cu staţia (sic, corect: staţie) de aşteptare a transportului public"? Apoi, cum construcţia cu pricina poate deveni un "obiectiv de alimentaţie publică"? Totul este ilogic. Nimic nu se potriveşte cu nimic. Dacă e staţie de transport public, atunci rezolvarea chestiunii asta este de competenţa Primăriei, concret: a intreprinderii de transport public...atunci, logic, nicio intervenţie pe un domeniu public nu se poate face fără autorizarea autorităţilor locale. Din panoul amplasat pe gard nu se vede ce autorizaţie a fost eliberată pentru această lucrare, şi de către cine !?

 

Interesant este de observat că proiectantul lucrării este o firmă care se numeşte "ART-OBIECT"...Poate că va fi vorba de un obiectiv cu veleităţi artistice? E bine că toţi cei implicaţi în afacere, şi beneficiarul şi  executanţii au numere de contact, şi probabil că pot fi întrebaţi asupra intenţiilor şi a existenţei documentelor şi actelor legale. Dar aici este de văzut şi ce spune Legea privind Ocrotirea Monumentelor (Nr. 1530 / 22. 06. 1993), căci întregul areal al parcului este un monument de importanţă naţională, şi figurează în Lista-anexă la această lege!  În ce măsură în interiorul spaţiului de protecţie a unui monument se pot executa lucrări de "reconstruire" şi "amplasare" de orice fel?

 

Probabil că încă nu e totul iremediabil pierdut, în acest caz. Se mai poate salva integritatea parcului, a sitului, a limitelor lui. Problema mare însă rămîne: cum e cu putinţă ca locuri care practic ar trebui să rămînă intangibile, conservate în integralitatea lor, fiind vorba de proprietatea publică a statului, deci a cetăţenilor urbei, ajung să fie parcelate, mutilate, apropriate şi alocate nevoilor unor beneficiari privaţi? Cine poate garanta că cu timpul astfel de iniţiative nefaste nu vor înainta spre interiorul parcului, în defavoarea vegetaţiei, spaţiului vedre, a monumentelor şi a întregului set de bunuri monumentale conservate acolo de-a lungul timpului?

 

Sursa problemei şi a imaginii: aici şi aici.

***

 

Update: 26.12.12

Sistarea lucrărilor de construcţie a obiectivului din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

 

Acesta este blogul tematic, dedicat problemei.

 

Mă bucur extraordinar de mult că atitudinea civică, abordările inteligente, formulările și revendicările legale au dus la înlăturarea unui pericol real: cel al mutilării Grădinii Publice. Deocamdată s-a obținut o victorie, dar e devreme încă să o considerăm definitivă. Pentru că hotărîrea Primăriei poate fi atacată în contencios, și se poate derapa printre niște chichițe avocățești, care pot duce la niște conflicte serioase dintre Primărie și beneficiarul autorizației, acum anulate. Din actele afișate în blog reiese că între primăria municipiului Chișinău și s.r.l ”Ș.O.M. TREISI” funcționează un contract de arendă funciară pentru cei 135 metri pătrați încă din 12.12.2000 (sic!). Cu alte cuvinte, această societate a plătit o chirie municipalității exact 12 ani, iar valoarea acestei chirii era, cel puțin în primul an, de 1802 lei; iar din 2006 quantumul acesteia fusese stabilit la valoarea de 5825 de lei; și e greu de crezut că acum va renunța atît de lesne la ideea de a construi...

 

Vom urmări îndeaproape mersul lucrurilor!

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Vandalism
commenter cet article

commentaires