Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

10 décembre 2013 2 10 /12 /décembre /2013 18:58

Probabil, că dacă NU s-ar fi întîmplat în Piața Basarabiei, din Kiev, nici nu aș fi observat știrea!

Duminică seara, în contextul demonstrațiilor de massă din capitala Ukrainei, a picat și monumentul lui V.I.Lenin, care a tronat în acel loc din 1946, și care privea spre Bulevardul Taras Șevcenko. Probabil că toate au un sfîrșit! Chiar și la Kiev au înțeles, că cel mai mare călău al începutului de secol XX, trebuia să cadă, să fie făcut una cu pămîntul...Autorul monumentului a fost Serghei Merkurov; acesta a fost vărul primar al filosofului-mistic Georges Gurdjieff. Istoria acestui monument consemnează faptul că acesta era deja gata în 1939, cînd a fost expus în Pavilionul sovietic, la Expoziția mondială de la New-York.

lenin Kiev

Unii deplîng această faptă de vandalism, dar mie mi se pare că această versiune era aproape identică cu cea care a tronat (și) la Chișinău, pînă acum mai bine de două decenii, căci Merkurov pe cît a fost de cult, educat și erudit, pe atît a fost de oportunist și profitor (deținător a două Premii Stalin, în 1941 și 1951). Devenise practic specialistul nr. 1, în materie de leniniană monumentală. Merkurov este considerat printre cei mai mari specialiști din lume în materie de măști mortuare! A realizat peste o sută...

O spun răspicat: NU încuviinţez, nici nu accept în niciun fel, sub nici formă de manifestare vandalismul, şi protestez în orice chip împotriva unor astfel de acte îndreptate spre neantizarea, schimonosirea şi profanarea operelor de artă. 

Se pare că cel mai afectat de acest act de vandalism a fost nepotul sculptorului, Anton Merkurov, care pe blogul său a scris: ”Sunt împotriva refacerii sau restaurării acestui monument. Prejudiciul comis de vandali este irecuperabil. Așa a decis istoria. Fie ca aceste cioburi să arate generațiilor care vor veni, că strămoșii lor au fost niște maimuțe stupide, analfabete și brutale” (traducerea îmi aparţine).

 

Fotografie: L.B.ua    

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Pamflet
commenter cet article

commentaires