Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

8 novembre 2014 6 08 /11 /novembre /2014 23:29

Moara-lui-Assan-7214.JPG

Iată elementele constitutive ale martyricon-ului propus de Ana Maria GOILAV, dispuse într-o scenografie sobră, de impact, primitoare. La care au lucrat 12 iconari, mozaicari și un orfevrar, o echipă minunată, solidară și sobornicească!

La vernisaj a psalmodiat o parte din grupul Stavropoleos - nucleul muzicii psaltice, care au dat slavă mucenicilor Brâncoveni, în minute emoționante și de maximă pulsație duhovnicească.

Moara-lui-Assan-7176.JPG

Moara-lui-Assan-7182.JPG

Mi-a plăcut enorm să-i văd pe acești 6 psalți ”înscriși” între pereții viitorului martyrion. Pentru asta am mers la etaj, iar de acolo psalmodia se auzea și mai bine, căci, se știe, slava adusă cu credință lui Dumnezeu, nu rămîne între noi, ci urcă, urcă, pînă ajunge la Cel căruia această cîntare Îi este adusă. Paraclisul Sfinților Brâncoveni ne-a uns sufletele, ne-a adunat și mai mult unii de alții. Adunați în jurul Crucii, cioplite de mîinile părintelui Savatie Baștovoi.

Moara-lui-Assan-7186.JPG

Și pentru că a doua ediție a acestui minunat proiect a luat sfîrșit, cred că se impun anumite concluzii generalizatoare:

renașterea lucrului în echipă al iconarilor evocă atmosfera care exista în era brâncovenească, cînd efortul iconografic era ghidată de un singur duh, a unei echipei în care deși exista un ”mai mare”, și ucenici, și calfe, aceste ”straturi” funcționau ca un mecanism unitar, animat de același duh;

epoca brâncovenească nu poate fi renăscută decît ca un artefact istoric; fiind o mișcare tectonică aflătoare între Apus și Răsărit, ea și-a consumat energiile creatoare atunci, dar și cîteva decenii după;

întregul arsenal al culturii vizuale brâncovenești este acum percepută ca o filă fundamentală de sensibilitate subsumabilă pulsație baroce, iar această pulsație era strîns legată de ascensiunea ”oamenilor noi”, după expresia foarte reușită a lui Răzvan Theodorescu. Nu e cu putință refacerea acelui idiom.

 Dar lucrul cel mai prețios este acela că despre astfel de lucuri s-a discutat cu ocazia acestui simpozion, în care elementul teoretic dar și cel analitic au fost prezente. Lista celor care au conferențiat și intervenit - impresionează! Asta a dat o fundamentare și mai clară asupra problematicii brâncovenești, asupra felului în care este ea percepută astăzi.

Un minunat final de întrunire sobornicească, în care orice neajuns a fost copleșit de bucuria de a fi împreună - lucru contagios, dătător de idei frumoase, care pot duce la apariția unor proiecte similare și în alte locuri. Și nu doar din România. Se prea poate ca peste vreo 3-4 ani să vedem un martyrion undeva prin preajma Codrilor de dincolo de Prut. Dar de data asta nu va fi un monument călător, perisabil, din placaj, ci unul ridicat din piatră de Cosăuți, de un gri catifelat, care să se înfățișeze precum o tușă de penel dumnezeiesc, pe o pajiște, la poalele pădurii, ca un loc de reculegere și slujire Celui care va face toate acestea posibile și vii.

Moara-lui-Assan-7145.JPG    

foto>  © vladimir bulat, 2014/ 

Partager cet article
Repost0

commentaires