Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

8 avril 2013 1 08 /04 /avril /2013 09:24

Orasul Biskek se afla in cimpia numita Chui, dupa riul care o traverseaza. Strada principala a orasului, anterior Lenin, se numeste tot Chui. Sunt doua orase mai rasarite in aceasta cimpie: Biskek si Tokmok. 

In partea de sud a acestei cimpii se afla masivul Tian-Chan. Am mers intii in micuta statiune, care e si parc national, Ala-Archa, de unde se urca spre citeva trasee, dar si pe piscuri. Din acest loc nu sunt decit citeva virfuri de circa 4200-4800 de metri, in sudul acestora se afla Masivul Pamir, care se intinde spre Tajikistan si China. 

Ne-am propus un  traseu usor, spre marea cascada (circa 3,75 km. fata de statiune), dar nu am ajuns pina acolo, cararile erau desfundate iar aerul la peste 2500 de metri era deja cam tare pentru mine. Ne-am intors (am fost insotit de istoricul A. Nemyh), pentru a vedea dintr-un alt unghi.

C-l-torii 0754[1]

Asta e valea riului Ala-Archa, pina aici am ajuns. Dar nu era decit o treime din drum pina la cascada. Am plecat din parcul national spre statiunea balneo-climaterica, aflata la o altitudine de 1775 de metri de-asupra nivelului marii, cu ape termale si izvoare cu apa sulfuroasa, care tisneste la suprafata aproape fierbinte de la mare adincime. 

C-l-torii-0756-1-.JPG

Am plecat din parcul national spre statiunea balneo-climaterica, Yssyk-Ata (functioneaza din 1891), aflata la o altitudine de 1775 de metri de-asupra nivelului marii, cu ape termale si izvoare cu apa sulfuroasa, care tisneste la suprafata aproape fierbinte de la mare adincime. 

Interesant de consemnat este faptul ca sanatoriul renumit in toata fosta URSS - este activ si astazi, avind un aspect de anii '1930-1960, iar lucrul acesta devine cu atat mai autentic cu cit locul nu este doar superb, dar si marcat de doua puncte de atractie, figura lui Buddha si cascada mica - ambele considerate locuri de inchinaciune pentru budisti si animisti...

C-l-torii-0773.JPG

Asa arata valea riului Yssyk-Ata; aceasta apa se gaseste si imbuteliata. Cind incep sa se dezghete ghetarii albia acestuia devine destul de lata, in timp ce in aceasta perioada este doar o mica fisie de apa. 

Piatra cu desenul lui Buddha este in proximitatea unui isvor cu apa abundenta, iar cinstirea acestei reprezentari se pare ca are o vechime apreciabila, desi documentar ea e consemnata de la finele secolului al XIX-lea, probabil legat de explorarea acestui loc in teluri terapeutice. Oricum, raspindirea budismului de-a lungul Drumului Matasii este databila din secolul al II-lea dupa Hristos. Se crede ca, de fapt, acest chip nu ii apartine neaparat lui Buddha insusi, ci unuia dintre iluminatii sai care propovaduieste calatorilor cultul acestuia - Bodhisattvain ipostaza de Avalokiteśvara, adica: "Domnul care se uită în jos". In orice caz, ramine un mister faptul ca in era comunista aceasta relicva a ramas neatinsa, si continua si astazi sa fie un loc de pelerinaj pentru cei care se mai inchina acestor zeitati.

 C-l-torii-0769.JPG

Faptul ca in pomii din preajma acestei reprezentari se afla puzderie de panglici multicolore, confirma evlavia vie pentru acest loc, pentru aceasta relicva cu caracter religios datat cu secolul al XI-lea. Cel mai ciudat este ca in aceeasi curte au convietuit si aceasta piatra si statuia mobilizatoare a lui V.I.Lenin, pe soclum caruia sunt trecuti anii vietii conducatorului, in conditiile in care ideologia oficiala sustinea ca "Lenin este pururea viu". Paradoxuri.

C-l-torii-0770.JPG

 Piatra pe care s-a conservat imaginea sacra anterior comentata, alaturi de o inscriptie in sanscrita.

Despre situl arheologic Burana - in corespondenta urmatoare!

credit foto: © vladimir bulat, aprilie, 2013. 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Călătorii
commenter cet article

commentaires