Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

9 septembre 2011 5 09 /09 /septembre /2011 07:01

Era interbelicului fascinează şi inspiră pe încă foarte mulţi!

 

Multe s-au scris, şi cred că multe încă se vor afla. Pentru că epoca comunismului a creat un hiatus - continuitatea vremurilor trebuie refăcută, sudată, repusă pe şine...

 

Scriam la un moment dat despre necesitatea scrierii unei istorii a localurilor interbelice, pentru că aceasta s-ar putea constitui într-o justificată legitimare a fascinaţiei noastre pentru acea epocă apusă, dar nu mai puţin veselă, muzicală, frivolă şi încîntătoare, pe care încercăm să o recuperăm în toată largheţea ei. Am descoperit recent locul unde a fost în Bucureştiul interbelic restaurantul "Parcul Millea", pentru că o veche inscripţie, caligrafiată cu vopsea închisă, cea originală desigur, a ieşit la lumină (fiind acoperită mult timp de o firmă comercială).

 

Era pe Bd. Filantropiei, la nr. 67, număr corespunzător şi celui de astăzi, doar că artera (după ce în epoca socialismului s-a chemat "1 MAI", dar şi multă vreme după 1990) se numeşte Bulevardul Ion Mihalache, e vis-a-vis de Piaţa 1 mai.

DSCN7903.JPG

 

E de aflat de cînd îşi are originea acest local, în care se spune că a cîntat orchestra condusă de violonistul Nicu Stănescu, în care se prodcea şi clarinetistul Iliuţă Rudăreanu. Cotidianul "Adevărul" din vara lui 1948 consemnează redeschiderea acestei "grădini de vară", dar pînă cînd - rămîne să aflăm.

DSCN7904.JPG

 

Cum mai e de cercetat cine a fost proprietarul acestui stabiliment, care-şi spunea Millea, anume cu doi de "l". Istoria bucureşteană mai are multe lacune. Sau poate...?

 

credit foto: vladimir bulat @ 2011.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires

trecator 27/04/2016 23:19

O referință recentă la Parcul Millea, un articol semnat de Stelian Tănase pe blogul său:


http://www.stelian-tanase.ro/o-mahala-bucuresteana/

„...Restaurantul și grădina ”Parcul Millea” (Poiana, mai tîrziu ) unde venea prin 1945, pe jos, Gheorghiu Dej care locuiahanul galben pe strada Cîmpina, două stații mai la nord. Locuia intr-o vilă nu prea arătoasă, în curtea căreia pusese să se sape un adăpost antiaerian din beton să nu il lovescă americanii dacă ar fi bombardat Bucureștiul. Pînă în anii 90 casa și adăpostul s-au păstrat în spatele pieței Domenii. Clădirea restaurantului Parcul Millea se păstrează și azi, dar folosește doar ca depozit. Literele vechii firme se pot citi încă la etajul unu. Gheorghiu Dej venea însoțit de cițiva complici cu care făcuse pușcărie ( Chivu Stoica, Teohari Georgescu, Iosif Chișinevschi ). Veneau să îi asculte cîntînd romanțe pe Dorina Drăghici și Nicu Stoenescu”.

Vladimir B. 09/09/2011 22:20@Olteanu,


 


merci de comentariu. Voi încerca să fiu la înalţimea asteptărilor. Dacă găsesc date despre istoria acelui local interbelic (şi postbelic!) - le voi face, desigur, publice. Fiţi cu ochii - pe
blog! olteanu 09/09/2011 22:03Ce bine ca ati dat de acest loc!


Succes sa aflati cat mai multe despre local, o sa va urmaresc. Promit!Aurel Millea 25/04/2017 10:36

Locuind in zona si avand numele Millea, cunosc foarte bine acea cladire, cu inscriptia MILLEA. Mai multe nu stiu despre istoria locului si as fi interesat aflu detalii!