Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

22 décembre 2014 1 22 /12 /décembre /2014 01:27

Ivan I. Tverdovsky este un tînăr regizor rus (n. 1988), care a prezentat la Mararrakesh Film Festival filmul său de debut, și a cîștigat marele premiu al acestui forum - Etoile d''or, cu filmul CORRECTIONS CLASS.

Filmul este, deopotrivă, tandru și dur, trist și vesel, este și despre cinism și despre prima iubire. Elena Cehova este o tînără adolescentă cu dizabilități locomotorii, drept care se deplasează într-un cărucior pentru invalizi. După ani de zile de învățămînt la domiciliu, mama tinerei reușește să obțină privelegiul de a o aduce pe adolescentă într-o clasă corecțională, unde în scurt timp reușește să bulverseze ”bunul mers” al lucrurilor, cel al unui sistem propedeutic de subzistență, handicapant, lipsit de scrupule și delicatețe în privința celor care nu sunt ca ”noi”. Doi colegi de-ai ei fac o pasiune fulgerătoare pentru fată, încît cei doi din buni amici, anterior, devin repede rivali, competitori, brutali și violenți unul față de celălalt. Aflăm că miza cea mare a fiecăruia: să scape de stigmatul ”clasei corecționale”, care are un hol al său, cu gratii, WC separat, profesori ”prea îngăduitori”, dar și ridicoli...Desigur, școala nu este dotată cu rampe pentru cărucioare de acest fel, desigur că femeia care face curățenie se supără că roțile căruciorului lasă amprente pe podeaua coridorului, desigur, în cele din urmă, că Elena este prea enervantă, pentru că nu se comportă aidoma unei handicapate, precum sistemul educațional deja a încadrat-o! Ea este sinceră, gîndește cu capul său, reușește să adune în jurul său pe semenii săi. Firescul relațiilor sale cu colegii - ea care vreo șase ani a avut un singur prieten, o pisică -, este avalanșa de simpatie care te acoperă, și te cucerește. Anton devine alesul Elenei, iar celălalt coleg se răzbună. Îi fură căruciorul și îl incendiază, după care pune la cale un viol. Această scenă, a molestării unei tinere neputincioase, inocente, neprihănite, este apogeul acestui film - plin de delicatețe și tact, acuratețe și pricepere ce radiază din partea realizatorilor.

Pe fundalul unei panoplii de orori pe care filmul rus le-a adus în ultimii ani în anticamera lumii cinematografice, Corrections class este o piesă cinematică în care lipsește pînă și exprimarea argotică...Nimic ostentativ, vulgar, abraziv, scîrbos sau păcătos nu transpare din încheieturile acestui film, realizată după un roman oponim al Ekaterinei Murașova.

class.jpg

Dincolo de critica unui sistem propedeutic lipsit de scrupule și de suflul contemporaneității, filmul lui Ivan I. Tverdovsky este o piesă despre cum sunt tinerii de azi, tocmai pentru că el însuși este cu doar puțin mai mare decît cei despre care narează, și o face cu maximă sinceritate. Îi despart doar cîțiva ani. Puțini. Iar diferențele sunt atît de mici, încît mica bijuterie cinematografică are, cred, toate șansele să devină un film-cult al generației de după 2010-.

Marea șansă a acestui film este că va avea o distribuție total neașteptată pentru o realizare de artă și independentă. Cel puțin în imensa Rusie. Ceea ce este o adevărată minune, cum o minune este și faptul că la finalul filmului Elena a pornit pe picioarele sale, încurajîndu-și mama disperată, că nimic nu e pierdut, cînd privești cu încredere în față, cînd ești tînăr, și ai toate șansele de partea ta...

Pentru cei care doresc să vadă filmul on-line, acesta este disponibil, în limba originalului.

 

Foto: domeniu public.  

Partager cet article
Repost0

commentaires