Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

20 septembre 2012 4 20 /09 /septembre /2012 23:13

Sincer să fiu nu m-am așteptat să nu-l văd pe Mark Verlan (alias Marioca Fiul Ploii) la vernisajul primei sale expoziții de la București! Dar omul chiar nu a fost. Nu a apucat să-și obțină viza, nu a făcut dovada că are cont în bancă - și a ratat trenul de București. Lumea aflată la deschidere a venit pentru el, și a părut dezamăgită...Chiar și în timpul ”războiului rece” artiștii erau prezenția la expozițiile lor, în secolul XXI acest lucru pare încă imposibil...Caraghios și nedrept!

Expoziția de la Zorzini Gallery conține mai puțin de 10 lucrări de pictură, este deci o expunere minimalistă, aerisită, sobră. Impactul este major. Lumea s-a înghesuit să vadă pictură de Mark Verlan, deși la fel de bine această expunere putea să conțină documentări de performances, artă obiectuală, sculptură, grafică, colaj etc. Mark Verlan este practic un artist inepuizabil, atît tematic, cît și comportamental, estetic, tehnic. 

Poate că lumea a vrut să-l vadă pe artist? Am decis să postez ceva dintre imaginile pe care le am, luate la vernisajul din 16.08.2008, adică de acum 4 ani, la Chișinău. În definitiv, absența lui de la vernisajul de astăzi o putem considera, în sine, o operă de artă, o atitudine, o amînare a unui moment important...

DSC01527.JPG

DSC01528.JPG

DSC01525.JPG

DSC01524.JPG

Se spune că Mark Verlan va veni la finisaj. Poate. Acest lucru devine însă mai puțin important. Esențial este interesul pe care l-a manifestat sau nu mediul local. În definitiv, arta autentică, aici, încă nu s-a inventat! Ș-atunci, de ce ne-ar păsa de alții, veniți de aiurea, oricît ar fi ei de autentici, de tranșanți? - ar spune filistinul dîmbovițean, mîndru și suficient sieși. 

© vladimir bulat, 2008

Partager cet article
Repost0

commentaires