Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

5 juillet 2012 4 05 /07 /juillet /2012 13:37

DSC02339Am avut azi o conversație pe chat cu pianistul Misha Aplerin. El a fost în România în toamna tîrzie a lui 2008, la Timișoara. Artistul a avut acolo un recital solo, absolut de neuitat, despre a cărui prestație am avut onoarea să scriu atunci

Este posibil să-l avem în formulă trio (Moscow Art Trio) în primăvara următoare, la București. În 2001 i-am luat, la Chișinău, un interviu care a fost publicat într-o revistă de muzică, acum defunctă. Azi i-am reamintit, că atunci a zis ceva fundamental pentru un artist. Pentru orice tip de artist. Citez din memorie: artistul trebuie să interpreteze mereu cu o maximă dăruire, chiar și atunci cînd sunt doar doi ascultători în sală, iar concertul ar fi ultimul din viața lui!

L'am întrebat astăzi dacă acest crez mai e valabil și acum. (Nu că m'aș fi îndoit de justețea celor spuse atunci, ci era potrivit într'un context mai larg al unei discuții despre pretențiile muzicienilor de renume din contemporaneitate). Mi'a răspuns după o mai lungă meditație următoarele:

Da. Da. Trebuie să te străduiești mereu, ca și cum ar fi ultimul tău concert. La fel trebuie trăită și viața, în fiecare zi. Dar, vai, cît este de dificil să faci asta. Noi nu ne dăm seama că totul este trecător. Dar acum aș mai adăoga, că este poate util ca ultima oară să fie ca și cea dintîi...

Conchid că este un mesaj de zile mari! Poate că luăm aminte...pentru a ne bucura din plin de darurile pe care ni le face viața!

 

FOTO: 2008 © vladimir bulat. 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Jazzbolistică
commenter cet article

commentaires