Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

16 avril 2013 2 16 /04 /avril /2013 10:37

De multa vreme Kârgâzstanul a atras atentia prin straniile sale pictograme, risipite prin diverse locuri din jurul lacului Issyk-Kul, dar mai ales in partea lui sudica, despre care se spune, pe de-o parte, ca sunt de o vechime inestimabila; antichitatea tarzie ar putea fi mandra cu astfel de exemplare. Din pacate, cam multe! Pe de alta parte - pictogramele cu reprezentari zoomorfe si foarte rar, antropomorfe, sunt considerate rodul "muncii estetice" a unor ciobani locali, de pe la finele secolului al XIX-lea, sau chiar de la inceputul veacului trecut. In orice caz, am avut sansa sa le vad pe viu, cum s-ar spune in situ. Am fotografiat cit am putut, si trebuie sa ma consider fericit ca am avut aceasta sansa, de a le vedea pe viu, aievea, mai mult decit in imagini facute de altcineva! Voi avea, sper, ragazul sa meditez in tihna asupra lor, sa caut o fundamentare mai temeinica, de o calitate stiintifica credibila.

In general, din cite sunt informat acestui tip de arta i s-a acordat de-a lungul timpului o bibliografie stufoasa, insa pentru aceste monumente, din Kârgâzstan, inca nu am stire daca exista scrieri academice sau mai putin academice. Dar intrucit parerile sunt atit de diferite, ma voi ambitiona si mai mult. Ma voi interesa serios de existenta unei bibliografii, cind ma intorc acasa.    

Arta-internationala-0473-1-.JPG

arta-0472-1-.JPG

arta-0476-1-.JPG

arta-0478-1-.JPG

arta-0474-1-.JPG

Asa arata valea in care am descoperit aceasta colectie de desene lapidare, vale aflata in proximitatea satului Kyzyl-Tuu, in care s-au mai conservat citeva mestesuguri ramase de la stramosii lor nomazi: arta construirii iurtelor (in kârgâzăбоз үйboz iuy), confectionarea fetrului din lina de oaie, construirea shirdacelor. Noroc ca exista o cerere bogata din toata Europa (se pare ca ungurii manifesta un interes sporit) si SUA pentru astfel de produse, iar oamenii de aici au destule resurse sa supravietuiasca. Si nu doar sa supravietuiasca, ci sa-si aranjeze un trai decent, sa-si trimita copiii la invatatura, si nu e putin lucru! Se spune ca se fac cam 10-15 iurte pe saptamana numai in acest sat. Pe linga acestea, si alte numeroase produse specifice.

Am asistat la procesul de fabricare a fetrului, care devine baza pentru coaserea shirdacelor. Nomazii nu avea posibilitatea sa teasa covoare, dar foloseau din plin posibilitatile suprapunerilor de straturi, prin decupare (se foloseste, de regula, un sablon), taiere, mozaicare, prin alaturare de elemente cromatice, uneori simetrice, cu o logica stricta, care se repeta, si se insuseste de la o generatie la alta etc. Este una din cele mai dificile tehnici de construire a unor artefacte din lina, care se face doar in aceste locuri. Pentru a construi un shirdak e nevoie de o cantitate de lina adunata de la 4-5 oi, in dependenta de marimea artefactului, desi dimensiunile acestora nu sunt simtitor diferite. Exista niste parametri prestabiliti, care se respecta. 

Arta-internationala-0479-1-.JPG

credit foto: © vladimir bulat,  aprilie, 2013. 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Călătorii
commenter cet article

commentaires