Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

19 mai 2012 6 19 /05 /mai /2012 10:14

DSCN0760.JPG

Monumentul Imperator Traianus este cel mai proaspăt instalat însemn urban al Capitalei. A fost dezvelit exact în Duminica Mironosiţelor, adică pe 29 aprilie. Iar cei care au ales această dată nici nu au bănuit cîtă deşertăciune şi prost-gust vor provoca în anumite medii expunerea în public a acestui monument. Pînă în acest moment pasiunile în jurul acestei statui încă nu s-au potolit. O adevărată cutie a Pandorei a fost larg deschisă...

Ziua aleasă pentru arătarea dintîi a acestui monument a marcat debutul campaniei electorale a actualului primar al Bucureştiului. Cuvîntul de inaugurare l-a avut academicianul Răzvan Theodorescu, care l-a asemuit pe edilul în funcţie cu Optimus Princeps, astfel era supranumit Împăratul Traian. Ei bine, doar această personificare de dragul metaforei propagandistice a înfuriat şi scînteiat spiritele, şi mai ales pe cei care sunt de cealaltă parte a baricadei faţă de cel care a ridicat statuia - opera lui Vasile Gorduz (1931, s.Trifeşti, Orhei, Basarabia - 2008, Bucureşti). Că de, suntem în campanie electorală, şi orice mijloc de a da-n adversar este bun...Ăsta este momentul. 

După ce am urmărit, contrariat şi dezgustat, flatulaţiile verbale ale diverşilor comentatori şi "specialişti", am decis să-mi expun şi public cîteva gînduri faţă de această realizare plastică, expusă pe cea mai importantă arteră a Bucureştilor.

Pornesc prin a spune - poate prea radical - că în acest oraş orice ai expune în materie de artă va fi hulit, batjocorit, răstălmăcit, iar spiritul etern bosumflat al "connaisseur"-ului va avea temei de a ricana. Chiar dacă mîine italienii s-ar milostivi de noi, şi ne-ar dărui statuia lui David, opera de vîrf a lui Michelangelo, tot ar fi contestată, persiflată! Poate pentru acelaşi motiv de nuditate, de arătare explicită a organului reproducător...Căci ce altceva se reproşează statuii concepute de Gorduz decît că în formele şi arhitectura ei nu se regăsesc obsesiile şi prejudecăţile din capetele noastre?!

Ca şi în cazul statuii lui Michelangelo, cea a lui Gorduz nu este într-un singur exemplar. La Sevilla şi la Roma două statui aproape identice stau cuminţi în spaţiul public, nu tulbură pe nimeni. A treia este cea aflată în discuţie, de pe treptele Muzeului Naţional de Istorie. Este rodul unei munci şi sinteze de aproape trei decenii (prima schiţă a Lupoaicei cu fular e semnată în 1980!), este, s-ar putea spune, o obsesie stăruitoare a artistului de a metisa cîteva teme, ajungînd el însuşi un fel de pacient al hipnozei numite protocronismul naţionalist. Este ceea ce colegul meu Erwin Kessler numea "o mărturie a catastrofei culturale prin care au trecut şi unii din cei mai profunzi artişti sub presiunea ideologiei oficiale, naţional-comuniste, în anii'80".

Nu mă deranjează absolut nimic la acest monument! Marea lui virtute este că nu ne lasă deloc indiferenţi, ci ne incită, ne răscoleşte, ne face să rîdem, să parodiem, căci nu are menirea să "înveşnicească memoria şi istoria", ci să problematizeze raportul nostru cu aceste dimensiuni, care sunt pervertite în fel şi chip, relativizate, şi aceste tare nu pot fi puse pe seama acestei opere, dimpotrivă, ea însăşi se citeşte ca un simptom al acestei anomalii. Şi atunci, de ce să rîdem cu atîta năduf dacă noi înşine, majoritatea, suferim de aceeaşi boală? Faptul că avem o operă de artă expusă în stradă care ne atrage atît de mult - nu trebuie decît salutat, şi să-i mulţumim artistului care s-a mutat în lumea cea veşnică, lăsîndu-ne prilej de pomenire şi consfătuire publică. Mai presus de orice este excelent expus. Dar asta nu se mai datorează artistului, mai degrabă celor care au înţeles în profunzime şi cu adevărat demersul său.

Într-o însemnare manuscrisă lăsată de Gorduz, semnată 2 aprilie 1982, acesta afirma: "Arta nu trebuie să făcută ca să placă lumii, ci ca să fie o lecţie pentru cei ce vor s-o facă". Tulburător de adevărat, dacă nu concepi arta doar ca pe o distracţie. Imperator Traianus este ca o oglindă în care ne recunoaştem, tocmai de aceea ne irită. Ne spulberă părerea despre noi, ne stă ca un ghimpe tocmai în faţa ficţiunii numite Muzeul Naţional de Istorie a României, al cărei director (Ernest Oberländer Târnoveanu) promite că monumentul nu va avea viaţă lungă. Tocmai din acest motiv, că nu se potriveşte cu viziunea sa despre istorie şi viaţă.

DSCN0761.JPG   

Foto:  ©vladimir bulat, mai 2012.     

Partager cet article
Repost0

commentaires

Vera P. 21/05/2012 23:03


Minunat punctat!


Trebuia pus punctul pe i, caci dezmatul capatase forme infricosatoare. Desi se mai poate.

Adrian Pora 19/05/2012 13:51


Multumesc pentru articol si mai ales pentru ca ai luat atitudine
publica.
Eu stiu lucrarea inca din faza de ghips, am si discutat cu Gorduz
despre ea si exact ca si tine, am zis inca de pe atunci, ca lucrarea are un anume "content" ce trimite in protocronism si nationalism declamator; insa lucrarea nu merita sa fie denigrata pentru
asta si mai ales de catre niste analfabeti care se pozeaza cu cururile goale in fata statuii, showing gesturi vulgare... Eu cred ca aici este vina statului roman, care ar trebui sa puna camere si
sa aresteze pe acesti promotori de exhibitionism, ce comit acte degradante in public.
Foarte ADEVARAT ce scrii tu, sunt 100% de acord cu tine. Practic
este a doua data cand citesc ceva scris la obiect, despre aceasta statuie ce a revoltat vulgaritatea maselor de bucuresteni ce urmaresc cu drag OTV, manele si Elodii :-)
Am sa postez articolul tau pe Facebook, sa citeasca toata
lumea.
Adrian

Cristi Moraru 19/05/2012 13:38


In legatura cu isteria legata de statuie, chiar am avut o discutie
recenta in care imi aratam nedumerirea. Recunosc ca nu ma pricep deloc la sculptura, tot ce
pot sa inteleg e ca oameni care habar nu au despre arta isi dau cu parerea, si sunt mitocani. Cam aceeasi reactie ar primi-o de la marea gloata si 90% din muzicienii pe care ii divinizez.


Ma imbolnaveste gandul ca trebuie sa vad partea pozitiva prin
faptul ca oamenii cel putin asa afla de JDJ.
Cu bine,
Cristi

Kovács Géza 19/05/2012 13:34


Stimate Dle Bulat.


Multumesc foarte frumos pentru limpezirea
adevarului. Sunt bucuros ca ganditi asa.


Cu stima Geza