Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

7 août 2012 2 07 /08 /août /2012 10:27

Pentru istoria recentă a Europei sonoritatea numelui Mostar produce un ecou sumbru.

Am petrecut doar cîteva ore în acest oraş mult-pătimit; dar numărul de turişti pe care l-am văzut acolo a depăşit cu mult pe cel constatat la Belgrad, Sarajevo, Višegrad.  Mă rog, poate că pe oameni îi atrage mai abitir butaforia, spectacolul refacerii, anastiloza arhitecturală - ceea ce a rămas autentic la Mostar e stituat însă în afara sferei turisticului, a planului de vizitare pentru străini, aşa cum eram şi noi...

Bunăoară întregul sit din jurul Podului Vechi (Starai Most), atribuit şi acesta notabilului arhitect turc Mimar Sinan, este refăcut aproape din temelii, şi transformat într-o banală topografie a comerţului de dugheană. În spatele cortinei de buticuri mai sunt ziduri ciuruite, pereţi fără ferestre, curţi abandonate. Diversele organizaţii care au contribuit la reconstruirea turisticului Mostar au determinat exact limitele investiţiei, iar restul a rămas în voia patinei timpului, ideologiei nepăsării, a delăsării absolute...

 DSCN2322.JPG

E de adăogat în acest context că Mostarul se afla într-un proces de restaurare serioasă, cu fonduri externe, încă dinaintea conflictelor de natură etnică şi poltică din acest oraş. Şi, probabil, acest proces a continuat (poate cu alte date) după răcirea puştilor şi revenirea refugiaţilor la casele lor. Căci un oraş fără locuitori, se repopulează rapid de vipere, şobolani şi ulii. Mostarul a avut şansa unei atenţii speciale din partea cîtorva fundaţii de prim rang din lume, care s-au ocupat de readucerea vechiului aspect al arhitecturii locale.

DSCN2337.JPG

Chiar dacă şi noi ne-am pierdut în mulţimile de turişti, ne-a plăcut să mai vedem şi interstiţiile dintre învelişurile destinate ochiului călător. Urmele de gloanţe sunt încă multe, unele clădiri stau arse în picioare, şi doar obiectivele religioase, catolice şi musulmane parcă încă se mai confruntă, prin dimensiuni, prin ritmul de refacere, prin înălţimi. Bunăoară, turnul bisericii Franciscane - iar catolicii şi-au înălţat şi o imensă cruce pe o culme din preajmă, care poate fi observată de foarte departe  -  este rezidit după vremea ostilităţilor, pe nişte dimensiuni care-l reclamă a fi cea mai înaltă arhitectură a oraşului.

Ruina-si-Biserica-Franciscana--plan-secund.jpg DSCN2333.JPG

Pomeneam în titlul acestor notiţe de monumentul lui Bruce Lee, iar acest fapt nu poate să nu provoace un zîmbet. Da, la Mostar a existat un monument al acestui "justiţiar" din filmele anilor '60-'70 ai secolului XX (mort în 1973). Acest monument din bronz a reprezentat, de fapt, mai degrabă o lucrare de artă conceptuală, contemporană*, decît un artefact de natură istoric-encomiastică, chiar dacă a fost dezvelit în ziua în care iconicul actor, luptătorul kung-fu, ar fi împlinit 65 de ani. Anume, în 26 noiembrie 2005. Peste puţine ceasuri, mai exact în noaptea următoare după dezvelire, statuia a fost răsturnată de pe soclu şi vandalizată. Chiar dacă în viziunea autorilor proiectului imaginea acestui monstru sacru trebuia să refacă dezechilibrul etnic instalat de mulţi ani în oraş, între croaţi şi bosniaci, Bruce Lee nu a fost dorit printre concetăţeni! El nu a mai urcat niciodată pe soclul său de atunci, deşi la baza lui stătea o inscripţir succintă: TVOJ MOSTAR (Mostarul tău!).

Imaginea operei, cu taguri pe ea, poate fi văzută aici.

 

FOTO: 2012 © vladimir bulat.


* O amplă discuţie în jurul acestei lucrări se găseşte în volumul Leap into the City  (Chişinău, Sofia, Pristina, Sarajevo, Warsaw, Zagreb, Ljubliana). Cultural Positions, Political Conditions. Seven Scenes from Europe, ed. Katrin Klingan and Ines Kappert. DuMont Literatur und Kunst Verlag, Cologne, 2006. The Bruce Lee Monument in Mostar. A discussion moderated by Marina Grzinic. pp. 285-297. 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires