Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

14 décembre 2013 6 14 /12 /décembre /2013 08:42

Revista de artă și teorie Художественный журнал («ХЖ») a împlinit 20 de ani!

ESTE cel mai longeviv proiect din Rusia, post-URSS, în materie de teorie, critică și analiză artistică, la cîrma căruia a stat și stă intelectualul Viktor Misiano.

Din 2002 am publicat aici și eu cîteva eseuri pe teme de artă românească contemporană și internațională, inclusiv un eseu despre deschiderea, în 2004, a Muzeului de artă contemporană la București, care a trezit unele rumori în mediul artistic local.

Pentru că sunt, cred, singurul, român care posedă bună parte din arhiva tipărită a acestei epocale publicații postez aici cîteva dintre coperțile acesteia, care au marcat cîteva etape ale evoluției ei.

Primele șase numere erau de format A3!

Curiozitati-7665-1-.JPG

 Designul special, atipic al acestor numere merită o ”răsfoire vizuală”; năzuințele și eforturile acestea de a da un altfel de chip unei publicații de artă se datorează Elenei Kitaeva.

Curiozitati 7666[1]

Imagine și text, alb-negru, de tip constructivist -  făceau ca acest tip de abordare să scoată în relief această publicație față de tot ce se făce în acea epocă în întregul spațiu post-comunist.

Curiozitati-7668-1-.JPG

Apoi, a venit acest design, cu un format aproape dreptunghiular, aproape de două ori mai mic ca precedentul, care se dattorează aceleiași creatoare ingenioase, care nu a ținut decît vreo 15 numere.

Curiozitati-7672.JPG

DUPĂ acesta a urmat, efemer, un format mai pătrat, cu o hîrtie mai pretențioasă, iar haina grafică a fost cusută de Igor Severțev, care își va lega numele de această publicație pentru mai bine de un deceniu.

Curiozitati-7674-1-.JPG

În cele din urmă, aproape de anul 2000, s-a elaborat acest format, de 21 / 23 cm., avîndu-l la cîrma aspectului grafic pe același Igor Severțev. Formatul acesta este prezent pînă astăzi. Revista poate fi cetită și pe internet, la o adresă veche, care e considerată oficială, și una mai nouă, pe portalul Muzeului de artă din orașul Perm.

Curiozitati 7673

În cele din urmă - imaginea primului meu articol, în această revistă, dedicat lui Pavel Brăila, publicat în vara toridă a anului 2002.

Curiozitati-7675-1-.JPG

O analiză ceva mai detaliată a acestei reviste o voi face, poate, cu o altă ocazie, inclusiv mă voi referi la relația mea de amiciție și prietenie cu Viktor Misiano, și a felului în care am colaborat nemijlocit pentru publicația pe care domnia sa o conduce, iată, de două decenii: Художественный журнал.

Pînă atunci însă îi doresc acesteia, și oamenilor săi - La Mulți și rodnici ANI!

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Agenda
commenter cet article

commentaires