Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

4 juin 2013 2 04 /06 /juin /2013 14:48

Ciclul kîrgîz s-a cam lungit, adică s-au făcut deja două luni de la prima postare pe această temă.

Cu adevărat vastă şi captivantă este Asia Centrală! Dar şi Kîrgîzstanul ocupă aici un loc aparte. Este ţara cu cei mai înalţi munţi, cu cele mai multe ape şi gheţari, cu cele mai pasionante mitologii şi eposuri. Cu cel mai bun scriitor: Cinghiz Aitmatov. Cu cel mai întins epos din lume, devenit parte din patrimoniul cultural mondial: Manas.

Este ţara poate cel mai puţin explorată de cei din jur - dintre celelalte vecine ale sale. Dar e şi cu cel mai straniu raport cu propriul trecut! Am vorbit deja despre asta.

Acum doresc să arăt, prin imagini, cum natura, epocile, personalităţile şi regimurile politice s-au cristalizat pe o singură alee a oraşului Bişkek, Aleea Tineretului (Аллея Молодежи). Este o arteră pietonală, care leagă Universitatea de Stat de Primăria oraşului. Este cumva acel element urban, care formează un fel de T imens, raportat la bulevardul Chui (fost Lenin, cum era în majoritatea oraşelor şi satelor sovietice), care este perpendicular.

În spatele acestei axe se proectează fabulosul lanţ montan Ala-Too. Care în zilele senine te face să crezi că este de-a dreptul ireal...pictat doar de o mînă măiastră...

C-l-torii 0459

Asta este imaginea munţilor văzuţi dinspre Universitatea de Stat. Micuţa figurină cu spatele este cea a lui Şabdan Baatîr, 1839-1912 (Шабдан Баатыр) - om politic, care a contribuit la apropierea clanurilor kîrgîze de politica Imperiului Ţarist. Este o personalitate cinstită, şi a cărei statuie ecvestră tronează pe strada principală a oraşului Kemin, de unde se trage neamul său, şi unde tatăl acestuia era manap (conducător din vremuri feudale). 

C-l-torii-0458.JPG

Aceasta este faţada Universităţii de stat. Ca şi frontonul Primăriei, acesta este tributară arhitecturii epocii staliniste. Chiar dacă spoiala de dată recentă ascunde specificul erei deja apuse, dar formele trădează esenţa. Recent, în faţa intrării principale a apărut monumentul lui Yusuf Balasagîn (ortografiat în engleză: Yusuf Khass Hajib, iar în kîrgîză: Жусуп Баласагын), personalitate de prim rang a Hanatului Karahanizilor din veacul al XI-lea. Lucrarea sculpturală a fost semnată de sculptorul Turgumbay Sadîkov.

Tot pe acea alee se mai află şi busturile a doi cărturari ai secolului XX - Constantin Judahin (1890-1975), creatorul dicţionarului kîrghîz-rus, şi altor dicţionare ale popoarelor central-asiatice (uzbek-rus, uigur-rus etc). Precum şi cel al altui savant lingvist local - Kasîm Tînîstanov (1901-1938), este cel care a elaborat gramatica limbii kîrgîze moderne.  

Deasupra frontonului Universităţii s-a conservat grupul statuar cu cei doi tineri, care susţin cîte o carte cu o mînă, iar cu cealaltă - un cartuş cu iniţialele de altă dată ale instituţiei КГУ, adică Universitatea Kirghiză de Stat. Cu stema URSS neatinsă. Atunci s-a creat această instituţie, însemnele ei s-au şi păstrat.

C-l-torii-0456.JPG 

În spatele lor este un catarg cu steagul statului. Probabil, că în trecut flutura steagul RSS Kirghizia. Azi - statul independent: Republica Kîrgîzstan.

Iată cum, pe o singură arteră şi-au dat întîlnire mai bine de o mie de ani de istorie. Alăturarea acestor imagini face posibilă vizualizarea acestei întîlniri (care poate fi oricînd trucată, manipulată) dintre personalităţi, sensibilităţi, epoci şi natură.

Doar cea din urmă este veşnică. Dar şi cea mai impresionantă, irepetabilă!

C-l-torii 0457

Credit foto: © vladimir bulat,  aprilie, 2013.

 

 

 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Călătorii
commenter cet article

commentaires

Vera P. 06/06/2013 23:28


Excelentă punere în pagină!


Imagine & text - discurs compet, explicit, și sublimat totodată.

alysyx 06/06/2013 12:02


Multumim pentru aceasta calatorie virtuala plina de bogatii spirituale dar si de invataminte.Muntele mi a amintit de un peisaj desprins parca din pictura lui Cole.In unele locuri natura pare a fi
masura tuturor lucrurilor, daca e sa schimbam putin citatul binecunoscut.