Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

10 octobre 2013 4 10 /10 /octobre /2013 21:50

 

 

 

art-Munro21-620x349

Recunosc, pînă azi nu am știut de această scriitoare! Un autor de care nu am auzit. Mea culpa, dar poți ști chiar tot ce mișcă în materie de literatură..?

Este prima scriitoare care provine din Canada, căreia i s-a decernat Premiul Nobel pentru literatură. O scriitoare de limba engleză.

Se spune că este primul scriitor căruia i s-a decernat Nobelul, fără să fi semnat niciun roman. A scris doar proză scurtă, povestiri, iar motivația juriului exact asta este: "master of the contemporary short story".

În România există deocamdată o singură carte editată, tradusă, care poartă pe copertă numele ei, și este, desigur, o culegere de povestiri: Prea multă fericire (Too much hapiness, 2009), și a apărut la editura Litera, mult înainte ca această scriitoare să fie nobeliată! Editată în 2011, a fost tradusă de Ioana Opaiț.

În continuare, de mulți ani încoace, Comitetul Nobel nu încetează să mă suprindă, prin imprevizibilul pe care ni-l servește an de an. 

Am fost foarte plăcut suprins să constat că de curînd a apărut la noi un volum de exegeză a operei acestei scriitoare, carte semnată de lingvistul Dragoş Zetu. Iar asta înseamnă că receptarea operei acestui autor nu începe deloc de la zero în ţara noastră...chiar deloc!

Foto:   Los Angeles Times

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Nobel
commenter cet article

commentaires

dunia 15/10/2013 17:48


Nu, Vladimir, nu asta mi-a inspirat. M-a trimis cu gândul acolo mărturisirea ta că nu știai de această scriitoare. 


Nu e nimic la mijloc. 

Vladimir Bulat 15/10/2013 11:05


@Dunia,


 


asta ţi-a inspirat ţie vestea Nobeliantei din acest an? Sau e ceva la mijloc, şi nu mă prind eu?

alysyx 14/10/2013 17:16


...cu aprecieri , pentru  ca vegheati mereu pentru a ne impartasi din tot ce inseamna  cultura .

Vladimir Bulat 14/10/2013 18:24@alysyx,


să ne înțelegem, de data asta am fost cît se poate de maintream! Adică am relatat ce toată lumea știa, sau putea să afle, Nobelul literar fiind unul din cele mai mediatizate. 


Dar, desigur, tot respectul pentru Comitetul Nobel că nu a pus ”botul” la manipulările mass-media, care dădeau preferințe și șanse lui Murakami, Philip Roth sau caraghiosului de Cărtărescu
(simțiți cum adie a România?). Nobel este și va rămîne Nobel!


Mă bucur enorm că este așa. Nimic pe lumea asta nu va putea schimba părerea mea, tocmai pentru că datorită ”efectelor” sale am cunoscut marea operă a lui Kertesz, Pamuk, Le Clézio...alysyx 14/10/2013 17:09


Eu apreciez dincolo de orice bagatelizare atunci cand creatia  de o viata unui artist este celebrata in acest fel.Ati facut bine ca ati sesizat acest lucru la o distanta atat de
mica de aparitia anuntului.Este bine sa incercam sa cunoastem acest nume.Marie Curie care a luat premiul Nobel in 1911,spunea ca ar trebui sa fim mai putin atenti la nume ci sa luam seama la
idei.Sa ne impartasim din ele.Doar atunci cand am simtit gustul unor idei,doar atunci cand le am inteles sensul ori le am constatat nonsensul putem sa intelegem daca un premiu sau un altul ne
orienteaza sau ne dezorienteaza cu privire la alegerea valorilor.

dunia 14/10/2013 15:32


:) Chiar zâmbesc. Mi-am amintit de Paganel, personajul lui Jules Verne care s-a simțit la fel de năucit că nu a știu cel de-al doilea nume al insulei unde l-au găsit pe căpitan.