Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

1 décembre 2012 6 01 /12 /décembre /2012 12:07

O ”spaimă milenaristă” bîntuie România: campania electorală! Există voci care susțin că viața noastră va fi ALTFEL după 9 decembrie. Eu nu cred în baliverne: nu mă mai duc la urna de vot! Pur și simplu, consider că este o pierdere de timp, și de nervi. Gîndindu-mă cinic la iluziile cu care sunt hrăniți zi de zi românii, ceas de ceas, și în fiecare minut, mi-am amintit de o mică povestioară a unui foieletonist și scriitor rus, unul obscur, dar care a avut meritul de a-l fi descoperit și publicat pe tănărul Anton Cehov, și cu care a întreținut pînă la moartea lui Cehov o corespondență masivă. Numele lui este Nikolai Alexandrovici Leykin (1841-1906). După moartea lui au rămas publicate 36 de romane și nuvele, 11 piese, și peste zece mii de povestiri, schițe și scenete. Cea mai cunoscută scriere a lui rămîne satira romanescă ”Ai noști în străinătate” ( «Наши за границей»  Юмористическое описание поездки супругов Николая  Ивановича и Глафиры Семёновны Ивановых в Париж и обратно (1890 г.), care a avut pînă la Revoluția Bolșevică 26 de ediții! De fapt, între 1890 și 1907. În 1928 comuniștii au tipărit cea de-a 27, iar recent, în 2005 - a fost scoasă ediția cu nr. 28. Romanul umoristic relatează călătoria soților Nikolai Ivanovici și Glafira Semionovna Ivanova la Paris și retur. Probabil, că prestația majorității nouveax rishes ruși de astăzi nu se prea deosebește de felul în care a descris-o Nikolai Leykin, la 1890!

Pînă să vedem cum vor sta românii după 9 decembrie, propun să ne amuzăm de propunerea de afacere gîndită de Kasian Yamanov, așa cum transpare ea din notițele de block-notes ale acestuia, transcrise de Leykin, tălmăcite liber de mine în românește:

”Orice s-ar spune, deci, dar e nevoie să-ți deschizi o afacere. Există și afaceri care se pot porni și fără un capital. Chiar dacă primesc de la soția generalului cîte douăzeci și cinci de ruble pentru calitatea mea de medium (за своё медиумство), dar e o sumă mică, pentru că Maria Dementievna devine pe zi ce trece, precum un sac fără fund – ba aia își dorește, ba ailalta, tot mai multe. De curînd, i-am cumpărat o șubă cu guler de veveriță, iar acum îmi pretinde o rochie de mătase. În ziua de astăzi, zice, toate doamnele poartă. Încercai să-i demonstrez că ea nu e o doamna, dar tot în zadar. Josnic!

 

Doar ce am terminat de scris aceste rînduri, am primit ziarul ”Glasul”. La rubrica ”Vești de peste hotare” am dat peste asta: ”Poliția pariziană dat recent de urmele unei noi îndeletniciri. Ea a arestat un individ care comercializa funiile spînzuraților, pe care le vindea cu 5 franci metrul. Acesta a recunoscut că funiile au o căutare deosebită printre nefericiții jucători de noroc, și că el le vindea anual cam 1500-1800 de metri”.

 

Ce gînd fericit și fertil! O astfel de afacere ar avea căutare și la noi, în Petersburg, iar cel mai important este că o poți gestiona de unul singur, fără un asociat cu bani. Cluburile noastre ar susține acest comerț, s-ar putea părtunde chiar și în sînul celui Englezesc. Dar la jocurile de noroc, în familii, pe la iarmaroace? Ei, chiar și cluburile singure ar aduce destul profit! După cu se știe, în ele sunt de zece ori mai mulți jucători nenorociți, decît fericiți. Iar toată massa asta de disperați se va arunca să cumpere funii. M-am decis: mă voi ocupa de vînzarea de funii ale spînzuraților! Jucătorii de noroc vor da pentru această comoară cîte 3 ruble pe arșin*. Acest gînd i l-am mărturisit Mariei Dementievna. A încuviințat și a întrebat: ”Dar de unde vei face rost de funii de care s-au spînzurat?”. Le voi cumpăra, zic, unele cît mai vechi, la talcioc, după care cine va mai ști s-a spînzurat de ele cineva sau ba!”       

                                                                                                                                                                                                    [1874]

* Veche unitate de măsură rusească, echivalentă cu 0,71 m.

N.B. tălmăcire după ediția: Лейкин Н. А. Шуты гороховые: Повести. Рассказы М., "Русская книга", 1992.   

Partager cet article
Repost0

commentaires

Vladimir Bulat 22/12/2012 00:30


@harcea-parcea,


 


mulțumesc pentru aceste minunate perle pușkiene!

harcea-parcea 17/12/2012 15:17


Foarte amuzante aceste "notite" insemnate de Puskin:


 


http://pushkin.niv.ru/pushkin/text/zametki/table-talk.htm

Virgiliu Ganea 04/12/2012 15:41


Dupa ce am citit aceasta schita m-am gandit ce mult a
evoluat tehnica din perioada cand a fost scrisa de Leykin. Acum daca
cineva ar vrea sa trimita o funie cu care s-a spanzurat cineva la casa
de licitatii Sotheby's din Londra acestia i-ar cere imediat un
certificat de autencitate. Atunci proprietarul funiei ar cauta rudele
in viata al spanzuratului, le-ar cere contra cost niste celule sa
putin sange, apoi pe franghie s-a gasii cu siguranta urmele dela gatul
celui spanzurat si prin proba ADN s-ar identifica cu certitudine daca
funia este autentica sau nu. Ar fi o proba infailibila.

violeta 02/12/2012 23:34


Buna seara ,


Ma iertati ca va deranjez asa de tarziu cu acest
e-mail.Vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol umanitar despre fetita mea LeontinaNicoleta.Pana acum a publicat ziarele Jurnalul National,Libertatea, Gazeta de Sud, Ziarul Lumina
si sau alturat si alte site-uri si bloguri.Dar nedorim sa luptam in continuare pentru fetita noastra pentru a strange banuti necesari interventiei chirurgicale la ochi.Iar suma stransa
pana


 acum
nu este de ajuns pentru a o opera.Si nu dorim sa ne blocam aici.Doar cu sprijinul d-voastra cresc sansele pentru a strange suma necsara de


35.000 de euro in acest pret incluzindu-se operatia
si restul cheltuielilor aferente vize,transportul si controalele aferente dupa operatie.Despre Leontina mai multe informati le gasiti pe:


 http://leontinanicoleta.blogspot.com/


 Va
rog frumos sa-mi lasati un e-mail la adresa violetaleontina@yahoo.com
 daca
puteti scrie un articol!


 Va
multumim anticipat!