Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

8 décembre 2014 1 08 /12 /décembre /2014 13:06

Titlul acestei expoziţii preia denumirea omonimă a unui film faimos în era comunistă - OMUL MERGE DUPĂ SOARE, realizat în 1961, de către regizorul Mihail Kalik. Piesa aceasta este considerată una inaugurală pentru ce va urma în cinema-ul sovietic, "noul val" poetic, reprezentat de mari creatori precum Paradjanov, Tarkovski, Gleb Panfilov ş.a. Filmul a fost interzis în URSS după 1971, momentul plecării lui Kalik în Israel, şi a reapărut deja spre 1990, cînd a fost redescoperit de către criticii de film.

 

Am mai scris despre filmul lui Kalik.

 

Creatorii contemporani cartografiază fotografic oraşul Chişinău, scena desfăşurării întregii poveşti din filmul-cult. Cât s-a schimbat, şi cât a rămas acelaşi oraşul în ultima jumătate de veac? Curatorul proiectului, Tatiana Fiodorov, este ea însăşi o împătimită a vechiului şi noului oraş.

Omul-merge-dupa-soare.jpg

Cine e zilele acestea la Chişinău, să nu rateze acest proiect! Este chiar interesant de văzut, cum se raportează discursul contemporan la o piesă cinematografică de prim rang, realizată într-o epocă de recluziune politică şi ideologică.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Agenda
commenter cet article

commentaires