Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

17 janvier 2011 1 17 /01 /janvier /2011 23:33

La Bucureşti a fost azi o veritabilă zi de primăvară, în toiul iernii. Fenomen îngrijorător.

 

Nu am avut prea mult timp la dispoziţie, nici o oră de hălăduit pe străzi, dar am ajuns finalmente pe strada Parfumului pe care nu am călcat niciodată în aceşti douăzeci de ani de cînd sunt în acest oraş, mereu imprevizibil, nicicînd la fel. Ilarie Voronca şi Mircea Veroiu sunt cel puţin două importante personalităţi ale culturii române, care şi-au legat numele de această stradă lăturalnică, care debutează din coasta primăriei sectorului 3, în strada Matei Basarab, şi se "coboară" spre str. Anton Pann. Ca să nu mai amintesc că scriitoarea Silvia Kerim, locuitoare şi ea pe această uliţă tihnită, a scris un volum cu numele acestei artere, dar şi o carte despre Mircea Veroiu...

DSCN4141.JPG

Strada s-a conservat relativ bine, fără demolări sau schimonosiri de case vechi; o plimbare fie şi fugară -- te proiectează iute în Bucureştiul interbelic, molcom şi galant. Găseşti case splendid conservate, cum e cea de la nr. 19, în care a locuit Mircea Veroiu, dar este şi alta, de la nr. 33, un inspirat exemplu de arhitectură "neo-brîncovenească", care e părăsită, şi-şi aşteaptă cuminte şi tăcut verdictul, care poate fi unul chiar dezirabil.

Casa-parasita-pe-Parfumului-nr.-33-.JPG

O incredibilă curte, prin armonia celor două case care o crează, dar şi prin faţadele acestora (ambele au anii de zidire pe frontoane!), se poate observa la nr. 6, chiar din preajma primăriei deja amintite. M-a încîntat şi suprins prin înălţimea sa blocul "cubist" de la nr. 28, ce stă moţ la intersecţia cu str.Romulus. Iar plăcuţa de pe zidul acestuia merită arătată, căci este o piesă dintre cele mai reprezentative pentru colecţia mea de astfel de însemne topografice urbane.

DSCN4148.JPG E o destinaţie pentru arhiturism. Voi reveni.

Partager cet article

Repost0

commentaires