Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

18 avril 2014 5 18 /04 /avril /2014 15:49

Am văzut multe imagini ale Pogorîrii de pe Cruce a lui Iisus Hristos, și am și cetit destule pe acest subiect, dar scena reprezentînd plîngerea Maicii Domnului asupra Fiului ei (Punerea în mormîntἄκρα ταπείνωσις), mort în trup, cum apare la mănăstirea macedoneană Nerezi-Skopje (a doua jumătate a secolului al XII-lea, unde pictura a fost redescoperită de-abia la începutul secolului XX, în 1923-1926) - este printre cele mai tulburătoare, și mai suprinzătoare; mai ales prin umanitatea ei, prin drama hristică care nu se consumă deloc ca o ilustrație iconografică a ceva care s-a petrecut cîndva, în istorie, demult, ci chiar acum, în fața ochilor celui ce privește, și se roagă pentru mîntuire. Căci, oricare dintre creștini înțelege că drama aceasta este pentru fiecare dintre noi, și ea este aievea pănă la sfîrșitul veacurilor. E de vorbit nespus de mult despre poziția Fecioarei Maria, care-L ține pe Mîntuitor între picioarele sale, ca pe un prunc, ca și cum L-ar aduce din nou pe lume. Suferința ei de acum este însă mult mai dureroasă și de-a dreptul lacerantă, decît atunci cînd Hristos s-a întrupat din ea, fără durere...Cutez să spun, că nici imnografia marială toată nu a putut cuprinde complexitatea acestei îmbrățișări ultime, pe cît de materne, telurice, pe atît de dumnezeiesc-mistice...Imaginea devine, astfel, incomensurabilă, simbolică, de maximă intensitate și dinamism. O lume vie, chiar dacă narează despre moarte. Suferința aceasta va aduce în cel mai scurt timp bucuria nestăvilită a Învierii!  

Meister von Nerezi 001 

Sursa imaginii: wiki.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Spiritualia
commenter cet article

commentaires

Vladimir BULAT 12/05/2014 14:01


Pentru monahul,


 


m-am înfruptat cu drag din cele cîteva "pilde" ale bătrînului de la Dajbabe, şi am făcut părtaş şi pe alţii la această comoară de bine izvorîtoare:


http://manastiri-basarabene.over-blog.com/article-sfantului-simeon-de-dajbabe-123600230.html 

monahul 10/05/2014 23:58


”Pentru a face un tablou bun este nevoie de un artist, de o pânză bună și de culori. În copilăria ta, pânza inimii tale poate să se impregneze de o mare varietate de culori. Păstrează-ți curăția
inimii pentru ca Dumnezeu să-Și poată picta Chipul Său Dumnezeiesc în ea.” - Din învățăturile Sfântului Simeon de Dajbabe.


http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/din-invataturile-sfantului-simeon-de-dajbabe