Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

29 juin 2012 5 29 /06 /juin /2012 14:34

Ieri, în cea mai liberă publicaţie a Rusiei actuale, Novaya Gazeta, a apărut un incitant interviu cu ziaristul, eseistul şi fostul disident polonez Adam Michnik.

 

Pentru cei care nu cunosc limba rusă, voi încerca să fac un scurt conspect al acestei conversaţii.

 

Trebuie menţionat faptul că Michnik a sosit la Moscova pentru a ţine o conferinţă despre cel pe care acest important om al zilelor noastre îl consideră un adevărat model - scriitorul, publicistul şi filosoful Alexandr Herzen (1812-1870), despre care s-a spus că este "părintele socialismului rus".

 

Michnik a îndemnat pe ruşi să înveţe să înţeleagă cît mai bine protestele sociale care se petrec în ultimele luni.

 

Apoi, toate păturile sociale trebuie să priceapă că este demnitatea tuturor pusă în joc, deci scopul trebuie să fie comun. Singurul dictator al ţării trebuie să devină Constituţia şi Dreptatea.

 

Michnik a vorbit pe larg despre amicul lui de o viaţă - Jacek Kuroń. Acesta în descrierea sa era o simbioză dintre Hagi-Murat, Alexander Herzen şi extremistul Boris Viktorovici Savinkov. Kuroń a creat în Polonia Comitetul de apărare a muncitorilor (KOP), organizaţie care avea la bază un principiu simplu, Jacek a formulat-o astfel: "decît să subiminezi structurile de partid, mai bine să creezi altele noi; decît să te plîngi că există cenzură, încearcă să editezi cărţi la care aceasta nu are şi nu va avea acces; în locul vaicărelii care denunţă falsificarea istoriei în şcoli, pune în loc propriile seminarii în care lumea să înveţe istoria adevărată".

 

În noua Polonie, capitalistă, lui Jacek nu-i plăcea deloc capitalismul. Iar Michnik îi răspundea: "Dar cine iubeşte capitalismul? Şi mie-mi displace. Dar arată ce este mai bun. Dacă urăşti banii, arată-mi un alt model. Un alt model este bolşevismul". 

 

"Jacek a fost liderul absolut al mişcării noastre, şi el ştia foarte bine această poziţie . Iar lucrul cel mai important pe care-l spunea era că nu e cazul să se lupte să fie lider. Ciocnirea ambiţiilor dintre lideri - este un lucru care s-a produs peste tot în ţările postcomuniste". 

 

Michnik le-a urat liderilor mişcării de protest din Rusia să-l urască împreună pe Putin, să nu se bată pentru întîietate, căci asta va duce la atacuri ale unora asupra celorlalţi. Nenoricirea Rusiei - nu este puterea, ci opoziţia. Iar asta înseamnă că societatea nu este gata să îmbrăţişeze libertatea. "Dacă nu sunteţi pregătiţi să vă uniţi forţele - nu a sosit ceasul libertăţii. Asta spun pritenilor mei din Rusia. Toată lumea ştie că sunt un rusofil antisovietic autentic. Şi toţi ştiu care-mi sunt prietenii în această ţară. Sunt la Novaya Gazeta, în organizaţia Memorial..."

 

"În timpul meselor rotunde din 1989 am înţeles că ţara noastră are o şansă. Singura şansă pentru democraţia poloneză - "calea spaniolă": drumul evolutiv de la dictatură spre democraţie trece prin compromis şi împăcare naţională. Ne-am zis atunci: Aminstiei - DA! Amneziei - NU!  Trecut trebuie să-l judece istoricul, publicistul, artistul, dar nu procurorul sau anchetatorul. Astfel am ajuns în Polonia la politica "liniei de demarcaţie îngroşate, largi" (pol."gruba kreska"). Este o formulare propusă de Tadeusz Mazowiecki, în chiar cuvîntul de investire ca prim-ministru. Acesta a propus să separăm trecutul de prezent printr-o linie îngroşată, iar criteriul evaluării funcţionarilor trebuie să devină competenţa acestora şi loialitatea faţă de noua guvernare. Desigur, Mozowiecki a primit reproşuri, precum că în spatele acestei politici el doreşte să ascundă foştii comunişti, hoţii etc. Pînă acum această formulă suscită vii discuţii şi dezbateri în Polonia".

 

"Fără experienţa ruşilor nu am fi fost niciodată curajoşi - În tinereţe eram un adevărat patriot polonez, şi deşi în şcoală se preda limba rusă, nu am vrut să o învăţ, nici nu o vorbeam. Dar cunoscînd pe disidenţii voştri, am învăţat această limbă. Pentru mine rusa este limba libertăţii, este limba lui Saharov, Soljeniţîn, Vîsoţky, Bulat Okudjava, Trifonov, Voinovici, Korjavin, şi apoi a lui Brodsky..."

 

Despre Gorbaciov. "Fără el nimic nu ar fi avut loc. El ne-a deschis uşa. Noi am pus piciorul în uşă. Nimic din ce a reuşit Solidaritatea poloneză, Charta 77 cehă şi slovacă, disidenţa rusă - nu ar fi avut sorţi de izbîndă, nici separat, nici toţi împreună, fără Gorbaciov. El a aschimbat această lume. De aceea - este un mare om. Un uriaş! Se poate spune orice despre acesta, dar el a zburat deja în cosmos, precum Gagarin. Este deja de cealaltă parte a rîului". 

 

Despre Putin. "Acum trăiţi cu toţii într-o altă ţară, inclusiv Vladimir Vladimirovici Putin. Iar el ştie asta. Şi întreaga lume ştie. Pentru CCN a difuzat pe întreaga planetă mitingurile din Rusia. Iar acestea nu erau pur şi simplu nişte proteste - era desacralizarea ţarului. Desigur, el mai are aparatul represiv, şi are instituţiile puterii, dar nu mai este ţarul!

 

El este şi slab, şi puternic. 

De ce - puternic? Pentru că este de 12 ani la cîrma ţării. Pentru că are talent. Să domnească, credeţi? Nicidecum. El se joacă cu mentalitatea ruşilor. Mai departe, aş spune că Putin este mai degrabă un occidentalist, decît slavofil. Acesta mi se pare că este purul adevăr. Este dovada faptului că nu este deloc slab, pentru că occidentalismul îi irigă forţele. 

 

Iar acum - despre slăbiciunea lui. Este slab pentru că nu mai simte vremurile cele noi, nici noua generaţia din Rusia nu o simte. Aici, poate părea ciudat, chiar îl înţeleg. Pentru că şi eu am probleme în a înţelege noua generaţie din Polonia. Cu fiul meu, care are 25 de ani, sunt deja în conflict...

 

În consecinţă, ceea ce se petrece astăzi în Rusia va constitui un moment de cotitură pentru Putin. El ori va merge în răspăr cu aceste tendinţe, ori va înţelege, cum a făcut-o Jaruzelski, că ceva esenţial merge într-o altă direcţie".

 

Cu toporul sau cu peniţa?

 

"Doar - cu peniţa!"

 

A intervievat Zoe Eroşok.

 

   

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires