Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

5 décembre 2012 3 05 /12 /décembre /2012 13:58

Aseară s-a decernat Premiul Literar «Русский Букер» (Russian Booker) pentru anul 2012.

Laureat a fost desemnat scriitorul Andrei Dmitriev, pentru romanul «Крестьянин и тинейджер» (Ţăranul şi teenagerul), apărut în acest an în versiune de revistă (Oktiabr' nr. 2 şi 3),  şi în carte (ed. Vremea). 

Volumul a mai concurat la premiul Bol'shaya Kniga, şi a mai cîştigat premiul Yasnaya Poliana.

Suma încasată de laureat este de un milion şi cincisute de mii de ruble,  iar toţi finaliştii (5 la număr) vor încasa cîte o sută cincizeci de mii de ruble. Este cel mai substanţial premiu din Rusia.

Andrei Dmitriev

Presa de specialitate consideră acest roman unul din cele mai bune scrise în ultimii ani în limba rusă,  şi asta pe de-o parte datorită stilului foarte rafinat şi dens al acestui scriitor, iar pe de alta, graţie temei abordate cu multă dezinvoltură: întîlnirea unui tînăr din Moscova cu un ţăran dintr-o fundătură de Rusie,  astfel încît dialogul dintre cei doi devine prilej pentru o meditaţie amplă despre mentalităţile Rusiei contemporane, despre lumile paralele care o populează,  cea urbană, energică, educată, şi una rudimentară, arhaică, bădărănească, decăzută, care de fapt nici nu mai are nimic autentic ţărănesc...Chiar dacă un titlu cît se poate de neinspirat, romanul se salvează prin substanţa lui prozaică puternică, densă şi foarte necesară.   

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Delicii literare
commenter cet article

commentaires