Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

16 octobre 2014 4 16 /10 /octobre /2014 06:31

Expoziția "Egon Schiele: Portraits" s-a deschis la Neue Galerie din New York, specializată în artă germană și austriacă.

Fraza din titlu am decupat-o din acest articol, apărut în NYTimes.

Poate că nu mi-ar fi atras atenția acest eseu dacă, recent aflat la Viena, nu aș fi admirat îndelung acest minunat autoportret al geniului picturii moderne austriece, la Muzeul Ludwig/mumok.

Este un portret de o tristețe sfîșietoare, lucrat in 1912, de maturitate, am putea afirma, dată fiind vîrsta fragedă la care l-a răpit  gripa pandemică a anului 1918, portret în care putem măsura uriașul talent cu care a fost dăruit acest copil teribil al vremurilor de decădere a unui glorios imperiu. Copil teribil a și rămas pentru întreaga istorie a artei de pînă azi! Desigur, că a fost un zbuciumat, un frenetic experimentalist, iar acest lucru se observă deja din anii studenției sale, 1906-09, la Academia de artă din Viena. Organizatoarea expoziției de la NY, Alessandra Comini, care este autoritatea absolută în studierea moştenirii lui Schiele, a pus accentul pe latura grafică a operei lui Schiele, formînd un ansamblu de 125 de lucrări pe hîrtie (cărbune, guașă, creion, tuș, acuarelă ș.a. materiale, pe care  Schiele le-a modelat în așa fel încît să percuteze cum numai pictura o poate face), și 11 piese în ulei, dar piesa de rezistență a acestei expoziții este, se pare, "Portrait of the Artist's Wife, Standing (Edith Schiele in Striped Dress)", pictată în 1915.

Alessandra Comini vorbește pe larg despre această expoziție în publicația Art in America. Ea susține că Schiele a mers/reprezentat dincolo de orice inhibiție, împingînd la limită franchețea cu care se poate vorbi despre sexualitate și pornografie. Ca o încununare a acestei atitudini este inclusă în expoziție și lucrarea The Red Host (1911), dintr-o colecție privată de la NY.  

Imagini-6092.JPG

Imagini-6093.JPG

foto>  © vladimir bulat, septembrie, 2014.    

 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Fragmente
commenter cet article

commentaires