Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

27 octobre 2012 6 27 /10 /octobre /2012 08:00

 

Nu prea reușesc să localizez în timp, cînd anume ne-am decis să vizităm Sicilia!

 

Cert este că în primăvara ne-am pomenit cu bilete de avion, mai ieftine decît un zbor pe cursa București-Chișinău și retur.

 

Aterizăm în Catania într-o după-amiază de miercuri. Să fiu onest, pentru mine acest oraș era pînă în acest moment sinonim cu un aeroport, atît.

 

În realitate, la fața locului am găsit cu totul diferit - căci e mai bine omul să vadă decît să-și imagineze, decît să se mulțumească cu rătăcitoare prejudecăți...

DSCN3396.JPG

Aproape fiecare oraș care se respectă, în Sicilia, trebuie să arate posterității cîte un amfiteatru elin, și cîte unul roman, căci romanii nu puteau rămîne mai prejos de coonizatorii prin excelență - grecii antichității tîrzii, care și-au cam făcut de lucru pe coastele solare ale Siciliei.

 

DSCN3401.JPG

Din amfiteatrul roman, în Catania, s-a păstrat doar un sector care însă arată amploarea și grandoarea de altă dată a monumentului, ridicat din cîte ne putem da seama din lava împietrită a Etnei. În treacăt fie spus, roca aceasta neagră este mult prea prezentă în construcțiile din Catania. Dar poate cea mai inexplicabilă plombă o putem observa, sub formă de stranie coroană, cocoțată pe acoperișul Bisericii San Nicolo, din Piazza Dante.

DSCN3407.JPG

La vremea gloriei sale, această abație benedictină era cea mai mare construcție monahală din lume, după Montserratul spaniol. Se spune, că aici se preparau cele mai sofisticate mîncăruri, și delicii gastronomice. În general, aceste locașuri erau locuri ale experimentelor, veritabile centre cărturărești și ale științei.Orga barocă este un deliciu, pentru că are o stare de precaritate care nu lasă loc confuziilor și iluziilor ”antichizante”, foarte la modă în vremea noastră.

 

Și mai suprinzător în Catania, dar nu face desigur excepție de la această regulă nici Palermo - despre care voi vorbi mai la vale - este faptul că rămășițele eline stau firesc alături de cele bizantine, cele normande lîngă cele arabe etc.

 

Una din cele mai impresionante străzi ale Cataniei, în opinia mea, este Via dei Crociferi, care păstrează poate cea mai mare densitate de monumente pe metru pătrat, o arteră care nu s-a primenit prea mult de la data trasării sale, în veacul al XVIII-lea. Barocul, desigur, este stilul predominant al acesteia. De remarcat colecția de feronerii, lucrătura și vechimea cărora nu are cum să nu ne lase visători...căci pe meleagurile noastre orice urmă de fier vechi este furată și topită! Pentru un bănuț rahitic, de cele mai multe ori.

 

DSCN3454.JPG

DSCN3432.JPG

Nu în cele din urmă, doresc să evoc magazinul de vinuri, de pe Via Emanuelle, în preajma Pieței Domnului, unde un domn scund, subțirel, cu privire șireată ne-a servit pentru degustare cu cîteva vinuri, iar în cele din urmă ne-a dat un Muscat de Pantelleria. Un minunat vin de desert. Wine & Charme - e numele dughenei, și se află la numărul 143 pe strada deja amintită. Cei care nu sunt insensibili la ispita enologică - să nu rateze acest loc, cînd se vor afla în Catania.

DSCN3457.JPG

Viața de seară și de noapte a Cataniei începe în Piazza Nuovaluce din fața Teatrului Bellini (inaugurat în 1890), unde sute de tineri se adună, stau de vorbă, gesticulează și se sărută, se pregătesc pentru o socializare mai îndelungată, risipindu-se prin cluburi, baruri, trattorii sau terase.

 

Dimineața străzile și piețele limitrofe rămîn pline de resturi menajere, gunoaie și ambalaje. Orașul este trăit intens, frenetic chiar. Pentru mine personal, gunoaiele acestea capătă o semnificație politică, şi au ecoul unei revolte, sau insurgențe civice, a unei nemulțumiri în massă, un protest care-și dă mîna, oarecum firesc, cu un grafitti citit pe fațada unei biserici din același oraș:  ”Boicotta lo Stato Devasta le banche”... poate că tonul acestui slogan sună cam dur, dar nici grămezile de pîine şi ambalajele de lactate împrăștiate pe străzi nu denotă prezența unei stări prea pașnice și inocente!

DSCN3468.JPG

 

FOTO: © vladimir bulat, octombrie, 2012 

Partager cet article

Repost0

commentaires