Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

12 juin 2013 3 12 /06 /juin /2013 21:40

Nu-mi amintesc ca pe ecranele românești să fi rulat, în ultimii douăzeci de ani, vreun film artistic turnat în îndepărtatul Kîrgîzstan!

 

Acum, grație asociației culturale Macondo putem vedea pe ecranele din București un film relativ recent, o coproducție multinațională - Svet-Ake, a regizorului Aktan Arym Kubat aka Aktan Abdîkalîkov Aktan (născut în 1957).

 

Creatorul acestui film face parte dintre acei indivizi care au făcut școală cinematografică adevărată pe lîngă faimosul regizor kîrgîz Tolomuș Okeev (în kîrgîză: Төлөмүш Океевич Океев, 1935-2001), pe la finele anilor 1980, și a debutat ca regizor în îndepărtatul 1992.

 

”Svet-Ake” (2010) este povestea simplă a unui electrician dintr-un sat premontan din Kîrgîzstanul epocii de prăbușire a președintelui Askar Akaev, în 2005. Subliminal, chiar dacă avem în față destinul simplu al unui om visător, cu o familie din care lipsește un moștenitor pe linie masculină, avem de-a face cu un film politic. Nu prin ce arată, ci prin ce afirmă, în subtext - că Akaev ”a făcut și a dres”, și că țara este acum lăsată la voia întîmplării, dar mai exact la cheremul unei clase politice corupte, rapace, duplicitare, capabile să calce în picioare orice valori, tradiții și morală conservate de mult timp în vintrele acestui popor, aflat la poalele unor munți înalți și înfricoșători, și a unei istorii încă destul de nelimpezite.

 

”Domnul Lumină” este cu adevărat un caraghios visător - e proprietarul unui agregat rudimentar, care este un fel de simulare a unei eoliene, dar principiul căreia se dorește a fi pus în slujba celor care au nevoie de curent electric, în acea localitate unde curentul e greu de obținut, și devine tot mai scump pe zi ce trece...

Der Dieb des Lichts 04

Acesta este dispus să fure curentul în folosul celor care nu mai sunt capabili să plătească valoarea facturii. Face ca aparatul de contorizat energia elecrtică să se învîrtă invers...pînă este prins. Dar e eliberat, și e din nou în mijlocul familiei, cu o nevastă tînără și patru fete mici. Tînjește, însă, să aibă un băiat. Iar un camarad îi spune la o beție că pentru asta trebuie să se electrocuteze intenționat, să i se omoare ”toți hormonii feminini”...Credul din fire, ”Domnul Lumină” se supune acestui ridicol și periculos procedeu. Cum la fel de adevărat crede în visul său de a aduce, cu ajutorul vîntului puternic, energia electrică în acest loc uitat de lume, de unde oricine dorește să fugă, să ajungă cît mai departe, să-l părăsească definitiv.

 

Dar ”Domnul Lumină” ajunge în fața unui viitor deputat, Bezkat, care-i ascultă povestea despre posibila electrificare, și care-l ia sub aripa sa protectoare. Primește și un avans, sub forma unei sume în dolari. Pînă într-o zi în care se contruiește o iurtă de dimensiuni impresionante, unde sunt invitați potențiali investitori chinezi, dispuși să-și aducă bănuții în regiune. În treacăt fie vorba, și cred că am mai avut ocazia să vorbesc despre interesele Chinei în această parte a lumii, Kîrgîzstanul este curtat demult în afară de marele său vecin, și de alți ”pețitori” cu pondere: Rusia, SUA, Kazahstan. Ei bine, în acea zi  ”Domnul Lumină” este invitat spre a fi prezentat oamenilor de afaceri chinezi, și adus în iurta cu distracții! El asistă la toasturi, la lucruri care vin în contradicție cu principiile lui morale - bune sau rele nu se discută, dar întemeiate, și de la care nu e dispus să abdice. Ia apărarea unei tinere care e dispusă să facă chiar orice pentru un profit mulțumitor; dincolo de morală, rușine, principii, pudoare...Jocul se numea - ”Dezleagă cămila”, în care actanții, un bărbat și o femeie, ambii în straiele lui Adam și a Evei, trebuiau să-și dispute dreptul de a pleca acasă cu cămila pusă în joc. Cine pe cine sau care pe care? Acest amuzament al celor bogați l-a enervat pe ”Domnul Lumină”, și a sărit să apere onoarea acelei femei, care nu avea nici în vis nevoie de curtoazia acestui visător! Gestul său a fost fatal.

 


 ”Domnul Lumină” (jucat magistral de regizorul însuși!) a fost lichidat, genul lui de om era total inadecvat și pueril într-o lume în continuă schimbare, flotantă, mercantilă, coruptă, perversă - este o grea piatră de poticneală! În noile realități aceasta trebuie pur și simplu înlăturată!

 

P.S. Lumea americană și cea occidentală a acordat o atenție deosebită acestui film. Părerea mea, în primul rînd pentru exotismul locului în care se consumă narațiunea, iar apoi, pentru că anumite surse financiare pentru turnarea filmului a provenit, totuși, din Europa, or acest continent este (sau devine) atent cu ce e al său...Mai multe cronici - în engleză, germană și franceză - se pot ceti aici.

 

 

Sursa imagine: aici    

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Cinemateque
commenter cet article

commentaires