Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

23 mai 2013 4 23 /05 /mai /2013 06:42

După numeroase descrieri și relatări care se constituie în ceea ce-mi place să numesc ”ciclul kîrgîz”, a venit vremea să evoc un produs alimentar care mi-a marcat olfactiv șederea în Bișkek. Este vorba de  lipia coaptă în cuptor de lut (în kîrgîză: Танды́р нан, în rusă: тандырная лепёшка ). Este o pîine rotundă din grîu, plată, coaptă la jar; e lipită în partea interioară a unui cuptor de pămînt, în interiorul căruia se încing cărbuni, și a căror incadescență mocnită este folosită ore în șir. Lipia are în centru un motiv solar, iar pe margini și nu doar - se presară diverse semințe: chimen negru (în kîrgîză: сейдана), in, mac, susan etc.

 

În Bișkek am atestat numeroase cuptoare de acest fel, unde pentru o sumă modică (mai ieftină decît o franzelă banală, de-a noastră!) puteai mînca o minunăție de pîine, adevărată, ancestrală, care-și dăruia oricui, cu plinătate, gustul său fierbinte, irepetabil.

 

Ultima (de fapt, două) dintre acestea a ajuns la București. În chip de coincidență, cuptorul de la care cumpăram cel mai frecvent aceste lipii se afla pe strada Kiev (între str. Umetaliev și str. Taras Șevcenko).

dandyr-nan.jpg

Există posibilitatea de a cumpăra aceste lipii și în piețe sau chiar la supermarket. Dar, desigur, am preferat să le iau direct de la cuptor, fierbinți, aburind de arome și cu luciu diamantin.

 

C-l-torii-0020.JPG

Astfel se prezintă tarabele cu un sortiment larg de lipii, la Piața Oș (Ошский рынок) - una din cele mai mari și pitorești ale orașului Bișkek.

 


Credit foto: © vladimir bulat,  aprilie, 2013.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Diariu
commenter cet article

commentaires