Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

14 juin 2011 2 14 /06 /juin /2011 13:48

bugge_oppslag_1222435532.jpg

Sîmbătă seara, portalul Jazz.ro ne-a oferit un nou recital din programul Modern Solo Piano, avîndu-l ca invitat pe fabulosul pianist norvegian Bugge Wesseltoft.

 

Pentru un concert cu acest muzician trebuie să te pregăteşti. Trebuie să laşi acasă prejudecăţile, tot ce ştii în materie de "ce se poate", şi ce nu "e admis" în jazz, pentru că omul chiar experimentează asiduu, barochizant şi vesel. Întreaga lui creaţie de vreo 15 ani încoace este subsumabilă unei viziuni proprii, denumite New Conception of Jazz, care a devenit o întreagă mişcare muzicală, dar şi o casă de discuri (JazzLand Recordings), care înregistrează acest material.

 

Concertul de la Bucureşti a fost o confirmare a ceea ce mă aşteptam să văd şi să aud, cu excepţia faptului că era prima oară cînd îl  vedeam şi ascultam pe viu pe acest extraordinar şi sensibil pianist. Piesele lui de o melancolie debordantă la începuturi evoluează spre nişte construcţii muzicale complexe, stridente pe alocuri, corintice ca spirit, rafinate, construite cu mult echipament adiţional: synthesizer, electronic effects etc. Uneori ai impresia că el e omul-orchestră, te face să înţelegi că de aici încolo compexitatea sunetului contemporan nu mai depinde de efortul şi talentul mai multor interpreţi, muzicieni sau compozitori, ci de vehemenţa imaginativă şi de spiritul ghiduş al unui singur creator. Dar acesta trebuie să fie cineva care să răspundă la numele Bugge Wesseltoft.  

 

Încă o dată m-am convins şi de dinamismul spiritului muzical scandinav, de intuiţia nemaipomenită de care a dat dovadă, cîndva, cu mulţi ani în urmă, Manfred Eicher (tăticul sobru şi tiran al ECM), cînd a mizat pe jazzul nordic, în special pe cel norvegian... Jan Garbarek a dat tonul, iar Bugge Wesseltoft i-a fost alături pe două din cele mai sintetice şi profunde albume pe care le-a dat saxofonistul norvegian, în îndelungata sa carieră (I Took Up The Runes şi Rites). Un personaj ca Bugge Wesseltoft, la rîndul său, coagulează şi promovează nume noi, astfel că "epoca" lui Garbarek poate fi înlocuită (sau prelungită) cu cea a lui Wesseltoft. Fără împuţinare, fără regrete, cu maximă putere de seducţie...

 

Cine a ratat întîlnirea cu muzica extraordinară a lui Wesseltoft, a ratat şansa întălnirii cu unul din cele mai fascinante fenomene muzicale ale jazzului contemporan.     

 

 

 

 Foto: Lars Eivind Bones

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Jazzbolistică
commenter cet article

commentaires

Vladimir Bulat 17/06/2011 15:06Desigur, atunci cînd ai un Andante Story, cu atîtea case de discuri legendare în portofoliu, îţi este îngăduit şi justificat chiar să fii mai tare, oricînd, decît Vladimirmult mai tare ca Vladimir 17/06/2011 14:57Pare-se ca tot omul gasit in sala Atelier ii zice cate-o hronica de spectacol:


http://www.dilemaveche.ro/sectiune/dileme-line/articol/sunete-alese-gatite-nationaltrecator 15/06/2011 00:19Am ascultat pe youtube! e super, baietul...


imi imaginez ce topiti au fost cei din sala!