Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

11 septembre 2011 7 11 /09 /septembre /2011 19:34

cov83_low_t_w470.jpg

Ştiu că în lumea criticii de artă germane revista Texte zur Kunst se bucură de o mare şi serioasă popularitate. Numărul 83 al acesteia este dedicat "colecţionarilor", iar pe coperta reprodusă aici apare excentricul magnat rus Roman Abramovici. Cunoscut la unul dintre cei care a plătit sume fabuloase pentru a achiziţiona artă contemporană, pentru lucrări de autori ca: Alberto Giacometti, Lucian Freud, Francis Bacon.

 

Nu cunosc raţiunile care au determinat redacţia revistei să-i plaseze pe copertă chipul -- acestui controversat personaj al lumii de azi, care apare alături de Daria Jukova. Dar mi se pare extraordinar felul în care aceştia sunt arătaţi. Ambele chipuri apar fragmentate, al ei mai mult - e mai degrabă sugerat. Sigla revistei trece la nivelul sprîncenelor lui, dar marginea ochiului stîng se îţeşte alături de cuvîntul Kunst, spre care e orientat globul acestuia; pe care privitorul atent îl vede în clar. Daria e doar alături, într-o geacă de blugi, cu torţile poşetei pe mînă. Pe pieptul cămăşii lui e "brodată" sintagma "The collectors", cu majuscule (făcută în photoshop, desigur!). Dat fiind că în spatele celor doi are pozează se vede un colţ aurit de tablou, iar de-asupra ceva care seamănă cu un spot de lumină, trebuie să înţelegem că perechea de specialişti au fost suprinsă într-un spaţiu expoziţional - ieşită pentru o achiziţie...sau poate doar cu admiraţia estetică i-a scos din palat?  Apariţia unei astfel de fotografii pe coperta unei reviste de prestigiu o citesc ca pe un triumf absolut al bussinesului asupra culturii, artei, criticii, oricărei elite culturale şi academice.

În esenţă, cei doi nu sunt colecţionari, ci deţinători ai unor bunuri de mare preţ, or asta e în definitiv altceva decît o colecţie de artă!   

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires