Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

2 novembre 2011 3 02 /11 /novembre /2011 21:26

Astăzi, pe o platformă de discuţii [OBERLIHT] din Chişinău, am găsit informaţia precum că un alt monument de arhitectură din zona istorică a oraşului stă să cadă sub lopata buldzerului, este vorba despre imobilul din strada Arh. Sciusev, nr. 52. Se pare că primăria capitlei a eliberat autorizaţia de construire pe acel loc încă din 13.01.2011 a unui hotel cu şase (sic!) nivele.

 

Citez din platforma-protesc făcută publică prin intermediul listei de discuţii:  

 

"Comisia parlamentară pentru Educație și Cultură și în special  D-l Chiril Lucinschi, a constatat încălcările din partea Primăriei, dosarul fiind trimis spre examinare în CCCEC.  Academia de științe a RM, Consiliul Național pentru protecția monumentelor,  precum și  organizația UNESCO și-au expus poziția privind păstrarea monumentului, atenționând  autoritățile publice locale despre inadmisibilitatea emiterii acestei autorizații.

 

Atîta timp cît instanța de judecată nu și-a expus hotărîrea,  CEREM ca Primăria  să intervină în judecată prin recunoașterea acțiunii juridice și  confirmarea încălcărilor comise pentru anularea autorizației eliberate pe adresa Sciusev 52.

 

Istoricul clădirii: Primele ştiri documentare privitor la proprietatea imobiliară, datează din 1851, când aparţinea lui Ivan Svaricebsky. Pe aticul de deasupra intrării s-a păstrat monograma "Ш" pe fundalul unui scut heraldic. . Istoricii spun că edificiul are o mare valoare istorică şi artistică. Ansamblul arhitectural îmbină elementele stilului modern şi eclectic. În secolul al 19-lea acolo ar fi locuit arhitectul principal al Chişinăului. În prezent casa este inclusă în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău. 

 

Protestul public va avea loc mîine, în faţa

 Primariei Municipiului Chişinău
bd. Stefan cel Mare 83, Chişinau,

 

 ora 9:00

Mă alătur acestui protesc, şi sper că raţiunea şi bunul simţ al edililor vor fi mai presus de interesele mercantile şi imorale ale dezvoltatorilor imobiliari şi ale rechinilor capitalismului moldovenesc nesăbuit!  

 

DSC03315.JPG

DSCN7354.JPG

DSC03314.JPG

 

Fotografii: © vladimir bulat, 2009, 2011 

Partager cet article

Repost0

commentaires

Mara Popa 09/02/2012 17:42


Aș fi foarte onorată dacă ați accepta invitația de a participa la emisiunea „Românii de lângă noi” de miercuri, 15 februarie 2012, emisiune ce se va difuza în direct, de la 20.05 la 21.00 pe
postul Radio România Internațional.


Tema este: Repere românești în arhitectura Chișinăului ieri și azi. Va fi vorba, desigur, despre monumentele din capitala Moldovei.


La emisiune va participa, telefonic, și un reprezentant al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, precum țși un
reprezerntant al ICR Chișinău (dat fiind că, de pildă, ICR Chişinău a primit în concesiune fostul sediu al Zemstvei Guberniale Basarabene, unde, după restaurareva
fi înființată o școală naţională de formare a specialiştilor în restaurarea monumentelor istorice.)În speranța unui răspuns favorabil, primiți, vă rog, cele mai bune gânduri,


Mara Popa


realizator


Radio România